Εφετείο των ΗΠΑ επαναφέρει την απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας

by/ 0 Comments / 3 View / 09/10/2021

Παρά την κατακραυγή για υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, oμοσπονδιακό εφετείο της Νέας Ορλεάνης επέτρεψε στο Τέξας να επαναφέρει νόμο – ντροπή, ο οποίος απαγορεύει την πλειονότητα των αμβλώσεων στην πολιτεία.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος είχε τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύει την άμβλωση περίπου στις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν η πλειονότητα των γυναικών αγνοεί ότι κυοφορεί.

Μάλιστα, δεν προβλέπονται εξαιρέσεις για εγκυμοσύνες που προέκυψαν από βιασμό ή αιμομιξία. Επίσης, επιτρέπεται σε απλούς πολίτες να επιβάλουν την απαγόρευση, προβλέποντας αμοιβή τουλάχιστον 10.000 δολαρίων στην περίπτωση που επιτύχουν σε προσφυγή τους εναντίον οποιουδήποτε βοήθησε να γίνει άμβλωση μετά την ανίχνευση καρδιακού παλμού.

Πλήθος οργανώσεων καταγγέλλουν ότι η διάταξη αυτή επιτρέπει στους ανθρώπους να ενεργούν κατά των αμβλώσεων ως κυνηγοί επικηρυγμένων.

Η ισχύς του νόμου είχε ανασταλεί προσωρινά την Τετάρτη έπειτα από απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή του Τέξας, αλλά αξιωματούχοι της πολιτείας άσκησαν αμέσως έφεση.

Όμως, συνεχίζεται η εξέταση της προσφυγής της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν όσον αφορά την νομιμότητά του νόμου, εν μέσω πανεθνικών διαδηλώσεων με τη συμμετοχή εκατοντάδες χιλιάδων πολιτών για να σταματήσει το ανατριχιαστικό πισωγύρισμα των γυναικείων δικαιωμάτων που δρομολογήθηκε επί προεδρίας Τραμπ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σημειώνει ότι αυτός εμποδίζει τις γυναίκες να ασκήσουν το συνταγματικό δικαίωμα για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης, το οποίο αναγνωρίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το 1973 με την απόφαση που έλαβε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, με την οποία νομιμοποιήθηκε η άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

efsyn.gr