Ευρωπαϊκή διπλωματία σε αμερικανικό έδαφος

by/ 0 Comments / 0 View / 21/09/2021

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Ανοιχτό αφήνει η ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο μιας συνάντησης του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας παρατείνει την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη και υποβληθεί σχετικό αίτημα από την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου, ένα τέτοιο αίτημα θα εξεταστεί διπλωματικά και θα απαντηθεί -όπως είπε- θετικά, αλλά «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι καινούργιο όσον αφορά την παρουσία των δύο ηγετών στις ΗΠΑ».

 

Ο Τ. Ερντογάν θα είναι στη Νέα Υόρκη μέχρι και αύριο Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το γραφείο της τουρκικής προεδρίας, ωστόσο δεν αποκλείεται η παραμονή του να παρατεθεί. Από την ελληνική κυβέρνηση πάντως διευκρινίζεται ότι δεν έχει διατυπωθεί αίτημα συνάντησης και αυτό εναπόκειται στην τουρκική πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για τις τουρκικές παρενοχλήσεις στις εργασίες του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» ανατολικά της Κρήτης εάν συνιστούν ένδειξη νέου γύρου έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απάντησε ότι «οι ελληνικές θέσεις είναι πάγιες, πάντα οι απόψεις μας εδράζονται σε αυτά που ισχύουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και πάντα η πολιτική μας έχει γρήγορα αντανακλαστικά, που επιτρέπει στη χώρα μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά της και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ε.Ε.».

 

Την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος υπογραμμίζει σε όλες τις αναφορές του και το υπουργείο Εξωτερικών. Χθες με εντολή του υπουργού Ν. Δένδια έγινε και δεύτερο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για παράνομη αλιεία τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μία παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» και προστίθεται ότι «η ελληνική πλευρά δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη». Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθούν και οι παρεμβάσεις του Ν. Δένδια στη Νέα Υόρκη και στις συναντήσεις που θα έχει με ομολόγους του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

Χθες αργά το βράδυ συγκλήθηκε εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Νέα Υόρκη για την τριμερή συμφωνία συνεργασίας ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, για την οποία δεν είχαν καν ενημερωθεί οι Βρυξέλλες. Συζητήθηκαν οι προτάσεις της Επιτροπής για επίσπευση των διαδικασιών συγκρότησης ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης αλλά και το γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

 

Το θέμα θα απασχολήσει και την επόμενη σύνοδο κορυφής. O N. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη για το Κυπριακό, ενόψει της συνάντησης που έχει προγραμματίσει ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Ε. Τατάρ στις 27 Σεπτεμβρίου. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού θα πρέπει να καταγραφούν το συντομότερο δυνατόν».

Efsyn.gr