Ερντογάν: «Persona non grata» οι πρέσβεις των χωρών που στηρίζουν Καβαλά

by/ 0 Comments / 0 View / 25/10/2021

Αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Θα πρέπει να φύγουν» από τη χώρα, «εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον». Αντίδραση από Ε.Ε.

Ακάθεκτος και ανυποχώρητος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα πως έδωσε εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, «persona non grata», επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά. Πρόκειται για τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλίας, Φινλανδίας, Δανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας.

Μια δήλωση «persona non grata» κατά ενός διπλωμάτη συνήθως σημαίνει ότι το άτομο απαγορεύεται πλέον να παραμείνει στη χώρα αυτή.

Ο εκδότης, επιχειρηματίας και ακτιβιστής υπέρ των ατομικών ελευθερίων Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος πως χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013 και πως ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Μάλιστα, ο 64χρονος Καβαλά αθωώθηκε πέρυσι για κατηγορίες που σχετίζονται με εθνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το 2013, αλλά η απόφαση ανατράπηκε και εντάχθηκε στις κατηγορίες που σχετίζονται με απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Σε μια κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου, οι πρεσβευτές των παραπάνω χωρών ζήτησαν άμεση επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά, ωστόσο κλήθηκαν για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αποκάλεσε τη δήλωση αυτή ανεύθυνη.

«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία.

Αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας τους για «απρέπεια». «Θα πρέπει να φύγουν» από τη χώρα, «εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον», συμπλήρωσε.

► Έντονή ήταν η αντίδραση της Ε.Ε. για την ενέργεια Ερντογάν. Συγκεκριμένα, για «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, αναφέροντας σε ανάρτησή του τα εξής:

«Η απέλαση δέκα πρεσβευτών είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβάλα».

efsyn.gr