Ερντογάν-Τατάρ ανοίγουν το 3,5% της Αμμοχώστου

by/ 0 Comments / 0 View / 20/07/2021

Το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της σημερινής φιέστας στα Κατεχόμενα ο τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Τούρκος πρόεδρος.

Επιβεβαιώνοντας τα όσα είχαν διαρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ερσίν Τατάρ, κατά την ομιλία του στην προκλητική παρέλαση ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής, ανέφερε ότι αίρεται το στρατιωτικό καθεστώς σε ένα ποσοστό της τάξης του 3,5% της πόλης.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την απόφαση αυτή και επανέλαβε την ρητορική της Άγκυρας περί δύο κυρίαρχων κρατών. Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την ομιλία του, επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά και άσκησε κριτική στην Ε.Ε. για το αδιέξοδο στο κυπριακό.

Έκανε λόγο για «εχθρούς των Τούρκων» οι οποίοι παρασύρονται από τον Έλληνα πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό». «Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας είναι αναγκαιότητα» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε σημερινές του δηλώσεις μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού (Γιορτή Θυσιών) ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά «πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής».

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης στα Κατεχόμενα ήταν μάλλον… υποτονική, σε σχέση με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η Άγκυρα στους Τουρκοκύπριους, με τον Τούρκο πρόεδρο να περιορίζεται, σε πρώτη φάση, να ανακοινώσει την ανέγερση νέου «προεδρικού» αλλά και «κοινοβουλίου» στο ψευδοκράτος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την την αποκαλούμενη Βουλή του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πως θα χτίσει στην κατεχόμενη Λευκωσία (Άγιο Δομέτιο) νέο «προεδρικό μέγαρο» που θα φιλοξενεί και το «κοινοβούλιο» ενώ στο ίδιο οικόπεδο θα δημιουργηθεί ο «κήπος του λαού».

Σκοπός του προέδρου Ερντογάν είναι με αυτή την κίνηση να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος και να αναδείξει με κάθε επισημότητα τον θεσμό ωστόσο η εξαγγελία δεν έχει παρά μόνο συμβολική σημασία με τη φημολογία των τελευταίων ημερών να περιορίζεται μόνο στα παραπάνω αν και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν αποκλείεται να κάνει σημαντικότερες ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ώρες.

Από το βήμα της ψευτοβουλής ο ηγέτης της Τουρκίας δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το Κυπριακό ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας», ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία «κατέβαλε μεγάλο αντίτιμο» για τις ενέργειες της στο Κυπριακό».

Yποστήριξε ότι στην Αμερική κάποιοι έχουν ενοχληθεί από τις κινήσεις της Τουρκίας (σ.σ. για το Κυπριακό) και κατηγόρησε του Ελληνοκυπρίου λέγοντας πως «κρύβονται πίσω από τις παραμέτρους του ΟΗΕ».

Επανέλαβε όσα είπε πριν φτάσει στα Κατεχόμενα περί λύσης δύο κρατών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στην Κύπρο υπάρχουν δυο ξεχωριστοί λαοί και δυο ξεχωριστά κράτη». Υποστήριξε την σχετική πρόταση του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ που κατατέθηκε στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης και προβλέπει τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών και φάνηκε απόλυτος ως προς αυτή την κατεύθυνση λέγοντας πως «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε».

efsyn.gr