Συμβούλιο της Ευρώπης: Υπό επιτήρηση η Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Ερντογάν: Η Άγκυρα θα επανεξετάσει τη θέση της για την ένταξή της στην ΕΕ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Υπό επιτήρηση η Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Ερντογάν: Η Άγκυρα θα επανεξετάσει τη θέση της για την ένταξή της στην ΕΕ / 24 View / 26/04/2017

Βουλευτές ενός εξέχοντος ευρωπαϊκού σώματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα έθεσαν την Τρίτη την Τουρκία σε κατάλογο επιτήρησης, επικαλούμενοι ανησυχίες για αυτό που υποστηρίζουν πως συνιστά καταστολή των διαφωνούντων και παραβιάσεις δικαιωμάτων υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν καθώς συγκεντρώνει εξουσία στα χέρια του.

Η πρόταση να ξεκινήσει επίσημη διαδικασία εις βάρος της Άγκυρας εγκρίθηκε με 113 ψήφους υπέρ έναντι 45 από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου μέλος είναι η Τουρκία.

Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στις συνομιλίες που διεξάγονται χωριστά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ μεγαλύτερες ανησυχίες εκφράζονται μετά την καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στην Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω εξαιτίας του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στις 16 Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορήσει δύο χώρες της ΕΕ, τη Γερμανία και την Ολλανδία, ότι υιοθετούν ναζιστικές πρακτικές.

Οι βουλευτές της ΕΕ θα συζητήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία την Τετάρτη. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης θα συζητήσουν την κατάσταση την Παρασκευή και οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για το ίδιο θέμα όταν συναντηθούν για το Brexit το Σάββατο.

Ερντογάν: Η Άγκυρα θα επανεξετάσει τη θέση της για την ένταξή της στην ΕΕ

Η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στο κατώφλι της Ευρώπη και είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και η εχθρότητα από κάποιες χώρες μέλη συνεχιστούν, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

Μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο λιγότερες από δύο εβδομάδες αφού κέρδισε το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του, ένας ήρεμος Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει τη χώρα του υπό καθεστώς επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «εντελώς πολιτική» και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει.

«Στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν γίνει πολύ σοβαρά σε ό,τι αφορά το εύρος της ισλαμοφοβίας. Η ΕΕ κλείνει τις πόρτες της στην Τουρκία και η Τουρκία δεν κλείνει τις πόρτες της σε κανέναν», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, δείχνοντας φωτογραφίες τεμενών που έχουν υποστεί βανδαλισμό και φωτογραφίες μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιούν συγκέντρωση εναντίον του στην Ευρώπη.

«Αν δεν ενεργούν ειλικρινά, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φύγουμε. Γιατί να περιμένουμε κι άλλο; Μιλάμε εδώ και περίπου 54 χρόνια», επεσήμανε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην Συμφωνία της Άγκυρας του 1963, με την οποία αναγνωρίστηκε ο μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας να ενταχθεί σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Αν είναι απαραίτητο, σημείωσε, η Τουρκία μπορεί να κάνει ένα δημοψήφισμα ανάλογο με αυτό της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Brexit προσέφερε «ηρεμία» στη Βρετανία και πλέον «κατευθύνεται προς ένα νέο μέλλον».

Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Δεν υπάρχει ούτε ένα πράγμα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, μόλις το ζητήσουν. Ό,τι επιθυμούν, το κάνουμε. Όμως εξακολουθούν να μας κρατούν στην πόρτα», κατήγγειλε.

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν που πέρασε στον δεύτερο γύρο έχει απειλήσει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το μπλοκ «βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης ή κατάρρευσης».

«Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν την Ευρώπη ζωντανή. Χρειάζεται μια χώρα σαν την Τουρκία, μια διαφορετική χώρα που συμβολίζει μια διαφορετική θρησκεία (…) Όμως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το γεγονός αυτό. Τους είναι δύσκολο να ενσωματώσουν μια μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία», εκτίμησε.

Η Ευρώπη, κατήγγειλε ο Ερντογάν, δεν έχει εκτιμήσει τον ρόλο της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος από τη γειτονική Συρία και το Ιράκ και πρόσθεσε ότι το βάρος έχει πέσει στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε ότι δεν θα μπορέσει να επιλυθεί η κρίση στη Συρία όσο διάστημα παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν του έχει πει ότι δεν είναι προσωπικά δεσμευμένους στον Σύρο πρόεδρο.

«Ο Πούτιν μου έχει πει: “Ερντογάν, μην με παρεξηγείς. Δεν είμαι υπερασπιστής του Άσαντ. Δεν είμαι δικηγόρος του”», δήλωσε χαρακτηριστικά.