Ερντογάν: Έτοιμοι για κοινή δράση με τις ΗΠΑ για την κατάληψη της Ράκα

by/ 0 Comments / 14 View / 07/09/2016

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την ιδέα για ανάληψη κοινής δράσης με την Τουρκία με στόχο την κατάληψη της πόλης Ράκα στη Συρία, «πρωτεύουσας» του ισλαμικού χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής του τη Δευτέρα από την Κίνα, όπου μετείχε στη σύνοδο κορυφής της G20, ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι ο τουρκικός στρατός προτίθεται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επίθεση στη Ράκα.

«Ο Ομπάμα θέλει να κάνουμε κάποια πράγματα μαζί, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ράκα», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με σχόλιά του που δημοσιεύονται στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε στην Κίνα με τον κ. Ομπάμα, τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

«Είπαμε ότι αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα από τη δική μας πλευρά. Είπαμε: “Ας πάνε μαζί οι στρατιώτες μας, θα γίνει ο,τιδήποτε χρειάζεται”», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι οποιοσδήποτε τουρκικός ρόλος θα πρέπει να καθοριστεί σε περαιτέρω συνομιλίες.

«Αλλά, σε αυτό το στάδιο, πρέπει να δείξουμε την παρουσία μας στην περιοχή. Δεν ρισκάρουμε να κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Αν κάνουμε ένα τέτοιο βήμα, οργανώσεις όπως το Ι.Κ., το PKK, το PYD – YPG θα εγκατασταθούν εκεί», πρόσθεσε.