Εργασία / Νέο ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς

by/ 0 Comments / 2 View / 05/01/2022

Ηαπασχόληση στην Ισπανία ξεπέρασε τα επίπεδα προ πανδημίας και αυτά πριν από την οικονομική κρίση, για να φτάσει στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2008, αφού η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς αποχαιρέτησε το προηγούμενο έτος έχοντας μειώσει κατά 20% τον αριθμό των ανέργων ή κατά 902.884 άτομα σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα 3,1 εκατομμύρια άτομα, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007, με άξονα τη δημιουργία σχεδόν 800.000 θέσεων εργασίας σε δώδεκα μήνες και την προστασία της απασχόλησης την εποχή της πανδημίας. Μόνο τον Δεκέμβριο ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 76.782 άτομα, με τον αριθμό τους να υποχωρεί κατά 2,415, σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία για την απασχόληση SEPE.

Τα υπουργεία Ένταξης και Εργασίας υπογράμμισαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι το 52% των νέων θέσεων εργασίας απορροφήθηκαν από γυναίκες, ενώ μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας καλύφθηκε από μετανάστες, καταρρίπτοντας προκαταλήψεις και στερεότυπα κατά των γυναικών και των μεταναστών. Η απασχόληση των γυναικών μάλιστα εκτινάχθηκε κατά 4,6% ή κατά 407.355 γυναίκες, σύμφωνα με τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης, με αποτέλεσμα να καταγραφεί ρεκόρ ασφαλισμένων γυναικών στα Ταμεία, που πλησίασε τα 9,3 εκατομμύρια γυναίκες.

Οι πολιτικές υπέρ της απασχόλησης που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας οδήγησαν στην εκτίναξη της απασχόλησης στον ξενοδοχειακό τομέα, κατά 17,7% σε ετήσια βάση, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ο τομέας του εμπορίου, με τον πρώτο να δημιουργεί περισσότερες από 180.000 και τον δεύτερο περισσότερες από 90.000 νέες θέσεις εργασίας. Στο τομέα των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και σε αυτόν της ψυχαγωγίας, που δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 16,2%, ενισχύοντας την αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωσή της το επόμενο διάστημα, παρά τα προβλήματα από την Όμικρον. Η κοινωνική ασφάλιση ανακοίνωσε, από την πλευρά της, ιστορικό ρεκόρ 19,82 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, με άνοδο 4,07%, τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο των τελευταίων 16 ετών.

Αντίθετα, ο τομέας με τη μεγαλύτερη πτώση της απασχόλησης ήταν αυτός της παραγωγής άνθρακα, κατά 10%, που υπογράμμισε και τη μεγάλη οικολογική στροφή της κυβέρνησης της Μαδρίτης, όπως φάνηκε και με την άμεση αντίδρασή της στο σχέδιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενταχθεί η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στις πράσινες μορφές ενέργειας. Στον χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό τομέα σημειώθηκε πτώση της απασχόλησης κατά 2% ή κατά 6.200 άτομα.

Εάν το 2001 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ιστορία της χώρας, το νέο έτος ξεκινά με ακόμη καλύτερες προοπτικές για την απασχόληση, γιατί η υπουργός Εργασίας και ηγέτης του Unidas Podemos Γιολάντα Ντίαθ κατάφερε να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και τα συνδικάτα για την εγκατάλειψη της αντεργατικής μεταρρύθμισης του δεξιού Μαριάνο Ραχόι με άξονα την ανάκτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταπολέμησης της ελαστικοποιημένης εργασίας σε όλα τα επίπεδα.

avgi.gr