Επιστρέφουν Ιράν και Δύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά

by/ 0 Comments / 1 View / 27/12/2021

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ετοιμάζονται να επιστρέψουν το Ιράν και οι χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία) που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό των πυρηνικών της Τεχεράνης. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών επανήλθαν τον προηγούμενο μήνα στη Βιέννη μετά από περίπου 3 χρόνια διπλωματικού τέλματος.

Λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Τεχεράνη δήλωσε ότι περιμένει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ (οι οποίες αποχώρησαν από τη συμφωνία του 2018, αλλά συμμετέχουν στις συζητήσεις) και τους συμμάχους της ότι θα της επιτραπεί να εξάγει απρόσκοπτα το ιρανικό ακατέργαστο πετρέλαιο, ως ένδειξη καλής πίστης στο πλαίσιο των συζητήσεων.

Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Χοσσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, η Τεχεράνη θέλει να εξασφαλίσει την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων της πριν δώσει κάτι σε αντάλλαγμα. Η ανατολική χώρα θέλει να επικεντρωθούν οι διαβουλεύσεις στο στόχο «της ανεμπόδιστης και εύκολης πώλησης του ιρανικού πετρελαίου με ευκολία, η οποία θα εξασφαλίζει άμεση ροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία της».

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η πλήρης οικονομική ελευθερία του Ιράν και άρση των κυρώσεων της Δύσης εις βάρος του, οι οποίες μάλιστα οξύνθηκαν όταν η κυβέρνηση Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018.

Από τη μεριά του ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να επιστρέψει στη συμφωνία η χώρα του και να άρει τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, αν εκείνο συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας του «Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης» (AUS), του 2015.

Αυτό που δημιουργεί την ανησυχία των δυτικών δυνάμεων είναι οι πληροφορίες που θέλουν το Ιράν να προχωράει στην αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου του το τελευταίο διάστημα, σε επίπεδα έως και 60% καθαρότητας, τα οποία προσεγγίζουν το 90% του απαιτούμενου για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Ταυτόχρονα, η Τεχεράνη αυξάνει ραγδαία και το απόθεμα ουρανίου της, πολύ παραπάνω από τα όρια που όριζε η συμφωνία του 2015.

Οι υπερδυνάμεις έχουν τονίσει ότι θα προχωρήσουν στην άρση των εμπορικών και οικονομικών αποκλεισμών της Ισλαμικής Δημοκρατίας μόνο αν η ίδια εγκαταλείψει τις τρέχουσες δραστηριότητές της.

Από τη μεριά του, το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό και εντός του επιτρεπτού πλαισίου. Ωστόσο, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφορίων και οι διεθνείς ελεγκτικοί μηχανισμοί υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη διατηρούσε οργανωμένο πυρηνικό πρόγραμμα όπλων μέχρι το 2003.

efsyn.gr