Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιστρέφει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Βολιβίας ο Έβο Μοράλες / 12 View / 05/02/2020

Μετά από αρκετούς μήνες εξορίας, εξαιτίας του πραξικοπήματος στη Βολιβία, ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες ετοιμάζεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του ως υποψήφιος για μέλος της Γερουσίας.

Χθες, Δευτέρα, το ανώτατο εκλογοδικείο της χώρας έκρινε ότι ο Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος στις 10 Νοεμβρίου κι έκτοτε ζει στην Αργεντινή, μπορεί να διεκδικήσει την είσοδό του στη Γερουσία. Σημειώνεται ότι η μεταβατική πρόεδρος της χώρας, Τζανίν Άνιες, έχει ήδη περάσει νόμο με τον οποίο δεν επιτρέπει σε όσους έχουν ασκήσει δύο συναπτές θητείες στη θέση του προέδρου να διεκδικήσουν εκ νέου το ανώτατο αξίωμα στη χώρα.

Στις εκλογές του Μαΐου, το όνομα του εμβληματικού σοσιαλιστή πολιτικού, θα φιγουράρει στην κορυφή του ψηφοδελτίου του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το οποίο περιλαμβάνει άλλους οκτώ υποψηφίους στην περιφέρεια Κοτσαμπάμπα.

Υποψήφιος του MAS για την προεδρία έχει ήδη ανακοινωθεί πως θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Λουίς Άρσε Κατακόρα.

Ο Άρσε, μάλιστα, δείχνει να προηγείται στην κούρσα για τη διαδοχή του Μοράλες, καθώς σε δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας καταγράφει ποσοστό 26% έναντι 17% που έχουν οι πρώην πρόεδρο Κάρλος Μέσα και Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ενώ η Άνιες συγκεντρώνει 12%.

Στις εκλογές της 3ης Μαΐου θα αναδειχθούν ο νέος ή η νέα πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, 36 γερουσιαστές και 120 βουλευτές. Εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα διεξαχθεί τη 14η Ιουνίου.