Επιμένει σε ανοιχτά σχολεία και μετακινήσεις με τα μέσα ο Τζόνσον

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επιμένει σε ανοιχτά σχολεία και μετακινήσεις με τα μέσα ο Τζόνσον / 6 View / 17/03/2020

Παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στη Βρετανία, που έχουν φτάσει τα 1.543, ενώ έχουν πεθάνει 56 άνθρωποι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά τη σύσκεψη της επιτροπής Cobra για την αντιμετώπιση της πανδημίας επισήμανε ότι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές «θα πρέπει να πηγαίνουν στα μαθήματά τους» και φυσικά «να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Η στρατηγική αυτή έχει προκαλέσει την οργή των Βρετανών, που δεν συμφωνούν με τη μέθοδο της «ανοσίας της αγέλης» που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση ως μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πάντως, κατά τις δηλώσεις του έδωσε τις εξής συμβουλές:

• Μείνετε όσο μπορείτε μακριά από τους άλλους

• Αποφύγετε τις μη αναγκαίες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

• Αποφύγετε τις παμπ και άλλους δημόσιους χώρους, εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Επισήμανε ότι δεν θα προχωρήσει σε κλείσιμο θεάτρων, εστιατορίων ή κινηματογράφων και μπαρ, αλλά «θα μπορούσαν να το κάνουν σε εθελοντική βάση».

• Όποιοι μπορείτε, εργαστείτε από το σπίτι. Ειδικά οι Λονδρέζοι.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι «φαίνεται πως τώρα προσεγγίζουμε τη φάση της ραγδαίας ανόδου της καμπύλης και χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων τα κρούσματα θα μπορούσαν να διπλασιάζονται κάθε 5 ή 6 ημέρες».

Όπως εξήγησε, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού εξαπλώνονται με ταχύτερους ρυθμούς στο Λονδίνο σε σχέση με άλλες περιοχές της Βρετανίας, τονίζοντας ότι η πρωτεύουσα βρίσκεται λίγες εβδομάδες πιο κοντά στην κορύφωση της επιδημίας.

Επισήμανε ότι έως το προσεχές Σαββατοκύριακο θα καταστεί αναγκαίο να προστατευτούν εκείνοι με σοβαρότερα προβλήματα υγείας από τις κοινωνικές επαφές, με απομόνωσή τους έως και 12 εβδομάδες.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στο εξής θα γίνονται επίσημες ενημερώσεις σε ημερήσια βάση για τις εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, εκ των εμπνευστών της στρατηγικής «ανοσία της αγέλης», είπε ότι η Βρετανία ενδέχεται να χρειαστεί να κλείσει σχολεία για να επιβραδύνει τη διασπορά του ιού, αυτή, ωστόσο, η στιγμή δεν έχει έρθει.

«Κάποια στιγμή, όπως έχουμε πει, ενδέχεται να χρειαστεί να σκεφτούμε πράγματα όπως το κλείσιμο σχολείων. Όμως αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν την κατάλληλη στιγμή με τον σωστό τρόπο, στο σωστό στάδιο της επιδημίας», υπογράμμισε.

Όλα αυτά, όταν σύμφωνα με απόρρητη ενημέρωση των ανώτατων αξιωματούχων της Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας (NHS), η πανδημία του κορονοϊού στη Βρετανία μπορεί να διαρκέσει μέχρι την επόμενη άνοιξη και μπορεί να οδηγήσει 7,9 εκατομμύρια ανθρώπους στα νοσοκομεία.