Επικράτηση Μαδούρο στις βουλευτικές εκλογές της Βενεζουέλας

by/ 0 Comments / 4 View / 07/12/2020

Τον έλεγχο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας πήρε και πάλι η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, τις οποίες μποϊκόταρε σχεδόν ολόκληρη η αντιπολίτευση.

Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), Ίντιρα Αλόνσο, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο συνασπισμός που στηρίζει τον Μαδούρο, ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος, έλαβε το 67,7% των 5,2 καταγεγραμμένων ψήφων.

Ο βασικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τον εκλεκτό των ΗΠΑ, Χουάν Γουαϊδό, απείχε από τη διαδικασία την ανανέωση των μελών της Εθνοσυνέλευσης.

Το μέρος της αντιπολίτευσης που συμμετείχε στην ψηφοφορία έλαβε το 18% των ψήφων, δήλωσε η Αλόνσο, που δεν διευκρίνισε πώς κατανέμονται οι 277 έδρες.

Η προσέλευση στην κάλπη ήταν χαμηλή, της τάξης του 31%, καθώς η αποχή έφτασε το 69% αφού η πλειονότητα των 20 εκατομμυρίων ψηφοφόρων επέλεξε να «μείνει σπίτι».

Από την πλευρά του ο Γουαϊδό υποστήριξε πως «η πλειοψηφική απόρριψη εκ μέρους του λαού της Βενεζουέλας ήταν προφανής (…) Η Βενεζουέλα γύρισε την πλάτη στον Μαδούρο και την απάτη του».

Η αντιπολίτευση είχε κερδίσει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης ​​στις εκλογές του 2015, αλλά ο ο θρίαμβος ήταν βραχύβιος, καθώς τα δικαστήρια αφαίρεσαν την εξουσία από το νομοθετικό σώμα επιτρέποντας τη δημιουργία ενός παράλληλου και πανίσχυρου νομοθετικού σώματος γνωστού ως Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης (ANC).

Κόντρα των ΥΠ.ΕΞ. ΗΠΑ και Βενεζουέλας
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατήγγειλε τις εκλογές κάνοντας λόγο για «απάτη, μια μασκαράτα». «Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από το παράνομο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο δεν αντανακλούν τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», έγραψε στο Twitter.

«Ένα ζόμπι μίλησε!», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα. «Ας ελπίσουμε πως πολύ σύντομα η διπλωματία θα επιστρέψει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Λευκό Οίκο», δήλωσε αναφερόμενος στην εκλογική ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

Τέλος, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα αυτών των βουλευτικών εκλογών, για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ζητήσει ανεπιτυχώς να αναβληθούν, καθώς σύμφωνα με την εκτίμησή της δεν θα ήταν ούτε «διαφανείς» ούτε «αξιόπιστες».

Efsyn.gr