«Επικερδής για όλους» η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Επικερδής για όλους» η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας / 10 View / 16/01/2020

Με χαμόγελα ικανοποίησης από όλους τους παρευρισκομένους, έπεσαν σήμερα (Τετάρτη) στον Λευκό Οίκο οι υπογραφές για τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος, καθώς με τη συμφωνία αυτή θα μπορεί να προωθήσει και να πουλήσει τα αμερικανικά προϊόντα, αφήνοντας ικανοποιημένους και τους πολίτες της χώρας του, στην αρχή μάλιστα μιας εκλογικής χρονιάς όπου κρίνεται το μέλλον του στον προεδρικό θώκο. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να να ενισχύσει τις εξαγωγές για τους Αμερικανούς αγρότες και τους κατασκευαστές, και να προστατεύσει τα αμερικανικά εμπορικά σήματα.

Από τη συμφωνία είναι ευχαριστημένοι κι οι Κινέζοι, επειδή οι ΗΠΑ δεν θα υλοποιήσουν νέες κυρώσεις εναντίον τους κι έτσι το Πεκίνο θα έχει τη δυνατότητα να επικεντρωθεί και να υλοποιήσει τους φιλόδοξους οικονομικούς του στόχους.

Σημειώνεται ότι την εν λόγω συμφωνία διαπραγματεύονταν επί μήνες οι δύο πλευρές. Χαρακτηρίζεται ως «Φάση 1», καθώς είναι μέρος ευρύτερης διαπραγμάτευσης που στόχο έχει να μειώσει τις εντάσεις που έχει δημιουργήσει η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν υπογράψει το κείμενο, προειδοποίησε ότι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στο Πεκίνο εδώ και περίπου δύο χρόνια, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της συμφωνίας.

«Διατηρούμε τους (τελωνειακούς) δασμούς, αλλά θα δεχόμουν να τους καταργήσω εάν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη Φάση 2», είπε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας: «Θα τους διατηρήσω, γιατί διαφορετικά δεν θα έχουμε κανένα χαρτί στα χέρια μας για να διαπραγματευτούμε».

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Λιου Χε διάβασε μια επιστολή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, σημείωσε ότι η εμπορική συμφωνία είναι «καλή για όλον τον κόσμο».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, έκτασης 94 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα στο σύνολό της. Αυτές οι επιπρόσθετες αγορές αυτές βασίζονται στο επίπεδο των κινεζικών εισαγωγών του 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος. Βασικός στόχος είναι να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, που ήταν μια από τις απαιτήσει τους Λευκού Οίκου.

Αναλυτικά, η Κίνα θα δαπανήσει 77,7 δισ. δολάρια για πρόσθετες αγορές από τον κατασκευαστικό τομέα, 52,4 δισ. δολάρια στον τομέα της ενέργειας, 37,9 δισ. στις υπηρεσίες και 32 δισ. σε προϊόντα του αγροτικού τομέα.

Στα προϊόντα που δεσμεύτηκαν να αγοράσουν οι Κινέζοι από τις ΗΠΑ περιλαμβάνονται βαριά μηχανήματα, φαρμακευτικά είδη, αυτοκίνητα, σίδηρος και χάλυβας αλλά επίσης και κρέας, δημητριακά και βαμβάκι.

Το πρώτο κεφάλαιο της συμφωνίας περιλαμβάνει εξάλλου ρυθμίσεις σχετικές με τη μεταφορά τεχνολογίας και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, που ήταν επίσης μια από τις απαιτήσεις των ΗΠΑ. Τα δικαιώματα χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι μεταξύ των υπηρεσιών που θα αγοράζει στο εξής το Πεκίνο.

Τέλος, ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.