Επικίνδυνη κλιμάκωση με τον Ερντογάν να δηλώνει πως «δεν θα κάνει βήμα πίσω»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επικίνδυνη κλιμάκωση με τον Ερντογάν να δηλώνει πως «δεν θα κάνει βήμα πίσω» / 6 View / 24/08/2020

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Τούρκος πρόεδρος λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Άγκυρα.

Παραμονή της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών σε Αθήνα και Άγκυρα και με την Ελλάδα να δεσμεύει περιοχή νοτιανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου για αεροναυτική άσκηση η Τουρκία επανέρχεται δεσμεύοντας περιοχή νοτίως της Κρήτης και δυτικά της περιοχής της ελληνικής NAVTEX με το πρόσχημα των ασκήσεων του ναυτικού της με πολεμικά πλοία συμμαχικών χωρών. Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει την όξυνση του κλίματος με νέες προκλητικές δηλώσεις.

Η Άγκυρα νωρίτερα είχε ανανεώσει την τουρκική Navtex για συνέχιση των ερευνών του «Oruc Reis» εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκαλώντας την παρέμβαση του Βερολίνου που χαρακτήρισε «βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση». Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠ.ΕΞ., Κρίστοφερ Μπούργκερ, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησής του, γιατί «αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», και προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ενώ ενδεχόμενη κλιμάκωσή θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

Οι ασκήσεις και των δύο χωρών είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν την Τρίτη 25 Αυγούστου με το θερμόμετρο στην περιοχή να παίρνει φωτιά την ίδια ώρα που παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο διπλωματικό πεδίο.

Οργή Ερντογάν

Turkish Presidency via AP
«Από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τυχόν ένταση στην περιοχή» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος λίγο αργότερα καθιστώντας υπεύθυνη την Αθήνα «για τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ημέρα πριν από τη νέα διπλωματική προσπάθεια του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης έριξε λάδι στη φωτιά, ισχυρίστηκε πως η χώρα μας «δεν έχει δικαίωμα έκδοσης NAVTEX» και επανέλαβε πως το «Ούρουτς Ρέις» και τα πλοία που το συνοδεύουν «δεν πρόκειται να υποχωρήσουν».

Επίσκεψη Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα
Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χώρων έρχεται μια μέρα πριν την επίσκεψη στην Αθήνα από τον Γερμανό υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος μετά θα ταξιδεύσει και στην Άγκυρα.

Η συνέχεια στον χαρτοπόλεμο Navtex έρχεται μόλις λίγα 24ωρα πριν το διήμερο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά το οποίοι οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάζουν την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Ωστόσο, έξι κράτη-μέλη, ανάμεσά τους Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία φαίνεται να διαφωνούν με την επιλογή αντίμετρων-κυρώσεων.

Όταν ο κ. Μπούργκερ κλήθηκε να απαντήσει εάν στο πλαίσιο του επικείμενου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπούργκερ δεν θέλησε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών και παρέπεμψε στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την γερμανική θέση για το ζήτημα των κυρώσεων.

Πηγή : Εφημερίδα των Συντακτών