Επελαύνουν στο Χαλέπι οι δυνάμεις του Άσαντ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επελαύνουν στο Χαλέπι οι δυνάμεις του Άσαντ / 11 View / 18/02/2020

Τον πλήρη έλεγχο δεκάδων πόλεμων στην επαρχία του Χαλεπίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, ο οποίος δήλωσε ότι αυτές οι τελευταίες επιτυχίες του συριακού στρατού είναι το «πρελούδιο» για την οριστική ήττα των ανταρτών.

Οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου έχουν κατορθώσει να εκκαθαρίσουν τον αυτοκινητόδρομο Μ5, που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι, από τις δυνάμεις των ανταρτών της αντιπολίτευσης επιτυγχάνοντας μια σημαντική στρατηγική νίκη στην προσπάθεια του να θέσει υπό τον έλεγχό του τη χώρα.

Στην ανακοίνωσή του μέσω της κρατικής τηλεόρασης ο Μπασάρ Αλ-Άσαντ επισήμανε ότι «μπορεί να μην τελειώνει ακόμη ο πόλεμος, ούτε οι δολοπλοκίες, ούτε ο τρόμος, και ο εχθρός να μην έχει ακόμη παραδοθεί, αλλά οπωσδήποτε τρίψαμε τις μύτες στο χώμα» και πως αυτό «είναι το πρελούδιο της οριστικής ήττας τους, αργά ή γρήγορα».

Στις στρατιωτικές επιτυχίες των κυβερνητικών συριακών δυνάμεων έχουν συμβάλει οι αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών αεροσκαφών και η συμμετοχή στις μάχες των υποστηριζόμενων από το Ιράν δυνάμεων, οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα τόσο στο Χαλέπι όσο και στην Ιντλίμπ, όπου βρίσκονται τα τελευταία οχυρά των αντικυβερνητικών δυνάμεων.

Στις επιθέσεις της Δευτέρας στην πόλη Νταράτ Ίζα, στο Χαλέπι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων και αναγκάζοντας δύο νοσοκομεία να κλείσουν. Στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με μάρτυρες, εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών, πολλές πόλεις και χωριά έχουν ισοπεδωθεί.

Η προώθηση των συριακών δυνάμεων έχει φέρει σε σύγκρουση την Άγκυρα και τη Μόσχα, με την Τουρκία να καλεί τη Ρωσία να παρέμβει για να σταματήσει η προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια διμερών επαφών, ξεκαθάρισε ότι γίνονται επιθέσεις εναντίον των ρωσικών και συριακών δυνάμεων από ισλαμιστές αντάρτες και «δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση». Από την πλευρά τους, κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ανακοίνωσαν ότι «δεν θα σταματήσουν έως ότου υλοποιήσουν το ιερό και ευγενές καθήκον τους να απαλλάξουν τη χώρα από τα υπολείμματα των τρομοκρατών».

Αυξάνονται οι εκτοπισμένοι

Η ένταση των επιθέσεων αυξάνει διαρκώς των αριθμό των αμάχων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πολλοί από τους οποίους είχαν καταφύγει εκεί από άλλες περιοχές της Συρίας.

Η εμπόλεμη σύρραξη στη βορειοδυτική Συρία «έχει φτάσει σε ένα φρικτό επίπεδο» προκαλώντας τη διαφυγή 900.000 ανθρώπων έπειτα από την έναρξη της επίθεσης του συριακού καθεστώτος τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, που τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» των εκτοπισμένων είναι γυναίκες και παιδιά. Η προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού την περασμένη Πέμπτη έκανε λόγο για 800.000 εκτοπισμένους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, οι άνθρωποι αυτοί «έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες και εξαναγκάζονται να κοιμούνται έξω στην ύπαιθρο υπό θερμοκρασίες υπό το μηδέν καθώς τα κέντρα (προσφύγων) είναι γεμάτα από κόσμο. Οι μητέρες καίνε πλαστικά για να ζεστάνουν τα παιδιά τους. Μωρά και μικρά παιδιά πεθαίνουν από το κρύο».

Και πρόσθεσε: «Η βία στη βορειοδυτική Συρία είναι τυφλή… Παίρνουμε αναφορές ότι τα σημεία όπου βρίσκονται οι εκτοπισμένοι γίνονται τώρα στόχος, προκαλώντας θανάτους, τραυματισμούς και νέα διαφυγή».

Όπως σημείωσε, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα εκτοπίζονται και σκοτώνονται και ενώ μια «τεράστια επιχείρηση αρωγής» βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τουρκία, «την ξεπερνά» το μέγεθος της τραγωδίας.

«Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα θα αποφευχθεί μόνο εάν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (…) υπερβούν τα ατομικά τους συμφέροντα», κατέληξε ζητώντας για μια ακόμη φορά κατάπαυση του πυρός.syr