Επεισόδιο στη Ρω με χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επεισόδιο στη Ρω με χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου / 11 View / 11/04/2018

Σοβαρό επεισόδιο -στα όρια του θερμού επεισοδίου- σημειώθηκε στη Ρω, λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, όταν τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από το νησί.

Αρκετά χαμηλά, ώστε να μην είναι ορατό από τα ελληνικά ραντάρ πετούσε το τουρκικό ελικόπτερο πάνω από την Ρω, το βράδυ της Δευτέρας.

Μετά από σχετική ενημέρωση, η ελληνική δύναμη που βρίσκεται στο νησί έλαβε την σχετική εντολή και έριξαν τελικά τροχιοδεικτικές βολές προκειμένου να εκδιώξουν το ελικόπτερο, αδειάζοντας τρεις γεμιστήρες. Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ήταν εξ αρχής ενήμεροι για το περιστατικό, ενώ το πρωί της Τρίτης συγκλήθηκε και σύσκεψη στο ΥΕΘΑ.

Στόχος η αναχαίτιση και όχι η κατάρριψη

Στόχος των Ελλήνων καταδρομέων, λένε οι πληροφορίες, ήταν η αναχαίτιση και όχι η κατάρριψη του τουρκικού ελικοπτέρου, όμως μεγάλο ερώτημα παραμένουν οι επιδιώξεις των Τούρκων πίσω από την αυξανόμενη προκλητικότητα τους στο Αιγαίο. Το ενδεχόμενο μάλιστα της πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου με τρόπο τέτοιο ώστε να αποδοθεί η ευθύνη στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται.

Σημειώνεται πως ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα αναμένεται να μεταβεί στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιδώσει διάβημα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και όλες οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την επίσημη ενημέρωση του ΝΑΤΟ αλλά και των πρεσβειών των μεγάλων χωρών στην Αθήνα.

Προσεχώς θα αρχίσει να διαφαίνεται και η στάση της Αθήνας απέναντι στο ζήτημα αλλά και η αντίδραση της Τουρκίας και το αν θα επιλέξει να οδηγήσει σε κλιμάκωση την κατάσταση.

Ενδεικτικό, πάντως, της στάσης της γείτονος είναι το γεγονός ότι τόσο το χθεσινοβραδινό περιστατικό στην Ρω όσο και οι υπερπτήσεις των F-16 στις Οινούσσες την Κυριακή, έλαβαν χώρα τις ημέρες του Πάσχα, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Σύσκεψη υπό τον ΑΓΕΕΘΑ

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη συγκάλεσε το πρωί της Τρίτης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ώστε να εξετασθούν και να αποτυπωθούν λεπτό προς όλα τα σημεία του επεισόδίου. Στη σύσκεψη συμμετέχουν όλα τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

πηγή: news247