Επεισόδια στη Βολιβία μετά τη νίκη Μοράλες από τον α’ γύρο

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επεισόδια στη Βολιβία μετά τη νίκη Μοράλες από τον α’ γύρο / 12 View / 22/10/2019

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της Βολιβίας, μετά τη δημοσιοποίηση νεότερων στοιχείων για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, που φέρνουν τον Έβο Μοράλες κοντά σε νίκη από τον πρώτο γύρο.

Τη νύχτα, διαδηλωτές, προσκείμενοι στην αντιπολίτευση, έβαλαν φωτιά στα κτίρια όπου φιλοξενείται η εκλογική επιτροπή, στη Σούκρε κι έκαψαν ψηφοδέλτια στην Ταρίχα. Σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στην πρωτεύουσα Λα Παζ, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Μοράλες και του αντιπάλου του Κάρλος Μέσα. Επεισόδια με υποστηρικτές του Μέσα, ξέσπασαν και στο Ποτοσί.
Το κτήριο της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες, στην περιοχή Ορούρο υπέστη καταστροφές, σύμφωνα με δημοσιογράφους των ψηφιακών εκδόσεων των εφημερίδων La Razón και Los Tiempos και του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Μοράλες, ο οποίος διεκδικεί τέταρτη θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής, είναι πολύ πιθανό να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή που άρχισε ξανά χθες τη διαδικασία ταχείας καταμέτρησης, η οποία είχε διακοπεί το βράδυ της Κυριακής, μετά την  ξαφνική και αναιτιολόγη αλλαγή της απόφασής της, η καταμέτρηση να συεχιστεί με το χέρι.

Τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, στον ιστότοπο του Ανώτατου Εκλογοδικείου της Βολιβίας, με καταμετρημένο το 95,3% των ψηφοδελτίων, ο Μοράλες καταλάμβανε την πρώτη θέση με ποσοστό 46,87%, αυξάνοντας τη διαφορά από τον κυριότερο αντίπαλό του, τον κεντρώο Κάρλος Μέσα, που συγκέντρωνε 36,73%.

Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος που προηγείται, πρέπει να εξασφαλίσει είτε την απόλυτη πλειοψηφία, το 50% συν μία ψήφο, ή να λάβει τουλάχιστον το 40% των ψήφων και να διαθέτει διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο.

Χθες το απόγευμα, εκατοντάδες διαδηλωτές, υποστηρικτές των δύο υποψηφίων, διαδήλωσαν μπροστά στην έδρα του Ανώτατου Εκλογοδικείου.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μέσα κατηγόρησε την κυβέρνηση για νοθεία και διεμήνυσε πως δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα, σε περίπτωση που θεωρήσει ότι αποτελεί προϊόν χειραγώγησης.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) που βρίσκονται στη Βολιβία, εξέφρασαν την «κατάπληξη» και την «ανησυχία» τους μετά την «ανεξήγητη» απόφαση της εκλογικής επιτροπής, να συνεχίσει την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με συστήματα πληροφορικής, αλλά και για τα νεότερα αποτελέσματα που φέρουν τον Μοράλες να επικρατεί ήδη από τον πρώτο γύρο, χωρίς να χρειάζεται η διεξαγωγή δεύτερου γύρου, τη 15η Δεκεμβρίου.

efsyn.gr