Επανεκκινεί το πυρηνικό του πρόγραμμα το Ιράν – Ανησυχία και εκκλήσεις στο Ιράν να άρει την απόφαση

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Επανεκκινεί το πυρηνικό του πρόγραμμα το Ιράν – Ανησυχία και εκκλήσεις στο Ιράν να άρει την απόφαση / 11 View / 06/11/2019

Σε μια κίνηση που θα φέρει νέες αναταράξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή προβαίνει η Τεχεράνη με τον πρόεδρο Ροχάνι να ανακοινώνει πως η χώρα ξαναρχίσει δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.

Το Ιράν είχε παγώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα στη βάση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ρωσία και Κίνα και από την οποία αποχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2018

Σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη αποσύρεται περαιτέρω από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη βάση της συμφωνίας και ξεκινά τις πυρηνικές δραστηριότητές του στις εγκαταστάσεις Φορντό 180 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Ωστόσο όλα τα βήματα που κάνει το Ιράν όσον αφορά τον περιορισμό των δεσμεύσεών του που απορρέουν από την πυρηνική αυτή συμφωνία είναι αναστρέψιμα και η Τεχεράνη θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας αυτής όταν κάνουν το ίδιο οι υπόλοιποι υπογράφοντες –Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα– μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Ροχανί.

«Γνωρίζουμε την ευαισθησία τους όσον αφορά το Φορντό. Όσον αφορά αυτές τις συσκευές φυγοκέντρησης, την γνωρίζουμε. Αλλά την ίδια ώρα, όταν αυτοί τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, θα κόψουμε ξανά το αέριο (…) Επομένως είναι δυνατό να αναστραφεί το βήμα αυτό», σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος και υπογράμμισε «Δεν μπορούμε μονομερώς να δεχόμαστε εμείς να τηρούμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας και αυτοί να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις».

Το νέο αυτό πισωγύρισμα αποτελεί ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να σώσουν την συγκεκριμένη συμφωνία, για την κατάρρευση της οποίας την βασική ευθύνη φέρει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο η Τεχεράνη έχει αφήσει κάποιο περιθώριο στη διπλωματία, λέγοντας ότι είναι δυνατό να γίνουν συνομιλίες, αν η Ουάσινγκτον άρει όλες τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει και επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία.

Το Ιράν πρέπει να μπορεί να πωλεί το πετρέλαιό του και να χρησιμοποιεί το τραπεζικό του σύστημα χωρίς περιορισμούς, σημείωσε τέλος ο πρόεδρος Ροχανί.

Τον κίνδυνο να καταρρεύσει η Συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επισημαίνουν οι Βρυξέλλες, μετά την απόφαση της Τεχεράνης να το θέσει ξανά σε πλήρη εφαρμογή. Η Γαλλία καλεί την ιρανική κυβέρνηση να άρει τις αποφάσεις της, ενώ η Μόσχα τονίζει ότι «η καταστροφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης δεν εγκυμονεί τίποτα το καλό».

Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εξέφρασε με δήλωσή της «μεγάλη ανησυχία» για την ανακοίνωση από το Ιράν ότι επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που είχαν παγώσει και εκτίμησε πως είναι «όλο και πιο δύσκολο» να υπερασπιστεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την ανακοίνωση του προέδρου Χασάν Ροχανί ότι η Τεχεράνη αθετεί τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε. Καλούμε το Ιράν να μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονόμευαν περαιτέρω τη συμφωνία για τα πυρηνικά την οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε», δήλωσε.

Επίσης, τόνισε ότι η Ε.Ε. «θα στηρίξει την αξιολόγησή της στη βάση της έκθεσης της IAEA, της μοναδικής αρχής που μπορεί να επιβεβαιώσει την τήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν» ωστόσο υπογράμμισε ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι «προειδοποίησε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε και να διατηρήσουμε τη συμφωνία».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα πως η βούλησή μας να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας εξαρτάται από τον σεβασμό των υποχρεώσεων εκ μέρους του Ιράν», υπενθύμισε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

«Εξακολουθούμε να καλούμε το Ιράν να άρει χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα που έλαβε παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις του και να απέχει από κάθε άλλο μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Παρίσι: Ακυρώστε την απόφαση

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε το Ιράν να ακυρώσει τις αποφάσεις του για επανάληψη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου που παραβιάζουν τη συμφωνία του 2015 ενώ είπε ότι περιμένει τώρα την έκθεση της IAEA για το θέμα αυτό.

«Η ανακοίνωση από το Ιράν στις 5 Νοεμβρίου ότι θα αυξήσει την ικανότητα εμπλουτισμού αντιβαίνει στη συμφωνία της Βιέννης, η οποία περιορίζει αυστηρά τις δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ. «Αναμένουμε από κοινού με τους εταίρους μας τις επόμενες εκθέσεις της IAEA για τις ανακοινώσεις και τις ενέργειας του Ιράν».

Η Γαλλίδα αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία και κάλεσε το Ιράν να «εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του και να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ, τόσο όσον αφορά το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) όσο και τις άλλες υποχρεώσεις του σε σχέση με τα πυρηνικά».

Ανησυχεί και η Μόσχα

Την ανησυχία της για την εξέλιξη εκφράζει και η Μόσχα, ο στενότερος ίσως σύμμαχος της Τεχεράνη.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή την δήλωση του Χασάν Ροχανί ότι η Τεχεράνη στις 6 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει την πρώτη φάση άρσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει σε σχέση με την συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, θέτοντας σε λειτουργία συσκευές φυγοκέντρησης στην μονάδα της στο Φορντό, δήλωσε:

«Η Ρωσία και οι εταίροι μας είμαστε υπέρ της διατήρησης αυτή της συμφωνίας, υπέρ της βιωσιμότητας της».

Όπως είπε, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα «κατανοεί την ανησυχία του Ιράν με αφορμή τις ενέργειες ορισμένων χωρών, όπως και τις άνευ προηγουμένου και παράνομες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σ’ αυτή την χώρα, αλλά την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης, επειδή η καταστροφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης δεν εγκυμονεί τίποτα το καλό».

efsyn.gr