Επέκταση της συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών μετά την επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν

by/ 0 Comments / 9 View / 27/01/2021

Την επέκταση της συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων για άλλα πέντε χρόνια ανακοίνωσε την Τετάρτη η Μόσχα. Ρωσία και ΗΠΑ έφτασαν σε συμφωνία επέκτασης της Νέας Συνθήκης «START» περί ελέγχου των πυρηνικών όπλων αφού προηγουμένως υπήρξε επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συμφωνία, που είχε αρχικά υπογραφεί το 2010, επρόκειτο να εκπνεύσει στις 5 Φεβρουαρίου. Προβλέπει τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, πυραύλων και άλλων που μπορούν να αναπτύξουν Μόσχα και Ουάσιγκτον.

Την υπέγραψαν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του (πρώην) Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Προέβλεπε τον περιορισμό στις πυρηνικές κεφαλές που θα έχει κάθε χώρα (1.550) αλλά και τους διαθέσιμος πυραύλους (700). Επίσης, προέβλεπε σαρωτικούς επιτόπιους ελέγχους που θα επαληθεύουν τη συμμόρφωση των δύο χωρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέβαλε την Τρίτη (26/01), τη συμφωνία στο κατώτερο Σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου για επικύρωση, λαμβάνοντας ομόφωνα τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου.

Η επέκταση του συμφώνου δεν απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο στις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριγιάμπκοφ είπε ότι η παράταση θα επικυρωθεί με την ανταλλαγή διπλωματικών σημειώσεων μόλις ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Efsyn.gr