Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Oruc Reis»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το «Oruc Reis» / 3 View / 13/10/2020

Σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες το «Oruc Reis», που απέπλευσε χθες από το λιμάνι της Αττάλειας, και έκλεισε λίγο πριν τις 10 το πρωί ξανά το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού

 

Το τελευταίο στίγμα του εντοπίζεται περίπου 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου και έχει βορειανατολική κατεύθυνση, μετά την έκδοση της παράνομης Navtex για έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από το νησί μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Στο μεταξύ για την Αθήνα αναχώρησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κάλεσε σήμερα την Τουρκία να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Χάικο Μάας πριν φύγει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στις δύο χώρες. Και παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Για «ευθεία απειλή κατά της ειρήνης» έκανε λόγο χθες ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες στο Λουξεμβούργο, όπου οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας αποτέλεσαν το βασικό θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του, όπως και ο πρωθυπουργός τον τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της γείτονος.

Όμως, παρά τις απροκάλυπτες ενέργειες της Άγκυρας ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας τον εργασιών μίλησε για την «αρνητική συμπεριφορά» της Τουρκίας, η οποία «οδηγεί σε κλιμάκωση» αλλά απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις προς την Άγκυρα, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά την Πέμπτη.

Απαντώντας χθες στις αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που ζητά ανάκληση της επίμαχης απόφασης, το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ισχυρίζεται ότι «οι εργασίες του Oruc Reis είναι εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και οι αντιρρήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο».

Σημειώνεται όλες οι χθεσινές τοποθετήσεις αξιωματούχων της Αγκυρας ότι το «Ορούτς Ρέις» θα κάνει έρευνες «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Efsyn.gr