Εντονη η δυσφορία της Αγκυρας

by/ 0 Comments / 0 View / 21/10/2021

Μπάμπης Αγρολάμπος

Οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, όπως και η προγενέστερη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας, αλλά δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για τη χώρα, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλ. Παπαϊωάννου, απαντώντας εμμέσως στις δηλώσεις δυσφορίας από την πλευρά της Αγκυρας. Επισήμανε δε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν είναι ανταγωνιστική με τη συμφωνία με τη Γαλλία και «αποτελούν σταθμούς στην πορεία για την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική ασφάλεια».

Μετά τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φ. Οκτάι και τον υπουργό Αμυνας Χ. Ακάρ, σειρά είχε χθες ο πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος και κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «με τις συμφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο συνάπτει μέτωπο κατά της Τουρκίας». Κατηγόρησε μάλιστα τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ότι επιδιώκουν την απομόνωση της Αγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σε ομιλία του στην Αγκυρα απέφυγε ευθείες αναφορές στις συμφωνίες της Ελλάδας, εντούτοις επανέλαβε πως «η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ενεργεί με τρόπο ώστε να καταστήσει σαφές ότι τα κυριαρχικά της δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Το νέο έγγραφο επιλογών (μέτρων) του εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζ. Μπορέλ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που αποφασίστηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών, αναμένεται να καταρτιστεί τον επόμενο μήνα και αναλόγως των εξελίξεων θα υποβληθεί στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου. Παράλληλα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου εκτιμάται ότι θα κριθεί και η περαιτέρω στάση της στη Λιβύη. Η Αγκυρα δεν έχει προχωρήσει έως τώρα στην υλοποίηση των συμφωνιών της Διάσκεψης του Βερολίνου για αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και των μισθοφόρων, παρότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές στη Λιβύη είναι δύο μήνες.

Την Πέμπτη, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Ν. Μανγκούς, συγκαλεί στην Τρίπολη διάσκεψη στην οποία έχουν προσκληθεί οι χώρες της «Διαδικασίας του Βερολίνου» αλλά και όλες οι όμορες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο οποίος σήμερα θα επισκεφθεί το Ομάν, θα συμμετάσχει αύριο Πέμπτη στη Διάσκεψη της Τρίπολης, όπου αναμένεται να διαφανούν οι προοπτικές για τη διενέργεια των λιβυκών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επιμένουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων, όμως εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών, εκφράζονται φόβοι για συνέχιση της σημερινής κατάστασης αβεβαιότητας. Διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη σχεδιάζει να διοργανώσει τον Νοέμβριο η Γαλλία, εκτιμώντας ότι η Γερμανία λόγω των μετεκλογικών διεργασιών δεν έχει ιδιαίτερη θέρμη να προχωρήσει σε νέα Διάσκεψη του Βερολίνου μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

efsyn.gr