Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου

by/ 0 Comments / 1 View / 06/04/2021

Ο πρόεδρος του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου που ήταν με μικρή διαφορά ο κερδισμένος των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Αν και ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν διαθέτει τη διακριτική ευχέρεια βάσει νόμου να κάνει την επιλογή του τελικά επέλεξε τον «Μπίμπι» παρά το γεγονός πως συνεχίζει να βρίσκεται στο μάτι της Δικαιοσύνης για υποθέσεις διαφθοράς.

Οι εκλογές του Ισραήλ στις 23 Μαρτίου, οι τέταρτες σε δύο χρόνια, έληξαν χωρίς ουσιαστικό νικητή αφού κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο Νετανιάχου έλαβε τη στήριξη 52 Βουλευτών στην Κνεσέτ των 120 εδρών. Ο κεντρώος πολιτικός και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιαίρ Λάπιντ (Yesh Atid-Υπάρχει Μέλλον) συγκέντρωσε τη στήριξη 45 Βουλευτών και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ, επτά. Τρία κόμματα, με συνολικά 16 κοινοβουλευτικές έδρες, αρνήθηκαν στις συναντήσεις τους με τον Ρίβλιν για να ορίσουν οποιοδήποτε υποψήφιο.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 71χρονος Νετανιάχου έχει προτείνει στον Ναφτάλι Μπένετ, της ριζοσπαστικής δεξιάς, να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του.

 

Ο ίδιος δεν πρότεινε ούτε τον Νετανιάχου ούτε τον Γιαΐρ Λάπιντ, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές, για να αναλάβουν τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τις προθέσεις του. Ωστόσο έχει επισημάνει ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα πριν την ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

 

Και ο Λάπιντ πρότεινε στον Μπένετ να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και με την προοπτική να αναλάβουν εκ περιτροπής την πρωθυπουργία, με πρώτο τον Μπένετ. Όμως ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.

Το άλλο κόμμα που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις είναι το ισλαμιστικό Raam. Ο επικεφαλής του Μάνσουρ Αμπάς επίσης δεν πρότεινε κάποιον υποψήφιο στον Ρίβλιν και έχει δηλώσει ότι θα διαπραγματευθεί με όποιον αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου είναι ο μακροβιότερος πολιτικός του Ισραήλ και βρίσκεται στην πρωθυπουργία αδιαλείπτως από το 2009. Τώρα είναι αντιμέτωπος με το δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού καθώς πρέπει να βρει αρκετούς συμμάχους για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 61 έδρες στην Κνεσέτ.

Βάσει της νομοθεσίας ο Νετανιάχου έχει περιθώριο 28 ημερών για να ανακοινώσει τη νέα του κυβέρνηση.

Efsyn.gr