Ενεργοποιήθηκαν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

by/ 0 Comments / 0 View / 02/03/2021

Επιβλήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως απάντηση στη φυλάκιση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Στη λίστα βρίσκονται τέσσερις αξιωματούχοι του Κρεμλίνου. Στις κυρώσεις συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, με παράλληλη απόφαση.

Σε συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας των υπουργών Εξωτερικών, το Συμβούλιο των κρατών-μελών της Ε.Ε. αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε τέσσερις Ρώσους που κρίθηκαν υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, καθώς και εκτεταμένη και συστηματική καταστολή της ελευθερίας της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι, και της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης στη Ρωσία.

Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Ιγκόρ Κρασνόφ, Γενικός Εισαγγελέας, ο Βίκτορ Ζολότοφ, επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς και ο Αλεξάντερ Καλάτσνικοφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών έχουν καταγγελθεί για τον ρόλο τους στην αυθαίρετη σύλληψη, δίωξη και καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι καθώς και για την καταστολή ειρηνικών διαμαρτυριών σε σχέση με την παράνομη μεταχείρισή του.

Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. επιβάλλει κυρώσεις στο πλαίσιο του νέου συνολικού καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο θεσπίστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020.

Το καθεστώς κυρώσεων επιτρέπει στην Ε.Ε. να στοχεύει εκείνους που είναι υπεύθυνοι για πράξεις όπως γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια, εξωδικαστικές δολοφονίες, αυθαίρετες συλλήψεις ή κρατήσεις.

Τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα μετά από συζητήσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 22 Φεβρουαρίου 2021 συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται σε άτομα και οντότητες στην Ε.Ε. να διαθέσουν κεφάλαια σε όσους καταγράφονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Efsyn.gr