«Ενίσχυση ενότητας» του ΝΑΤΟ θέλει ο Τσαβούσογλου

by/ 0 Comments / 5 View / 22/01/2021

«Ενίσχυση της ενότητας» εντός του ΝΑΤΟ θέλει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επιδιώκει να αλλάξει το κλίμα δυσαρέσκειας που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της Αγκυρας λόγω των προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την ενότητα και την αλληλεγγύη εντός της Συμμαχίας», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο Twitter μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στα κεντρικά γραφεία της στις Βρυξέλλες.

«Η Τουρκία αναλαμβάνει κρίσιμο και ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση της αποτροπής και της άμυνας της Συμμαχίας. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ », πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, οι δύο άνδρες συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

Χαιρετίζει ο Στόλτενμπεργκ τις συνομιλίες για μηχανισμό αποτροπής

«Ο γ.γ. χαιρέτισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «ο μηχανισμός αποτροπής βοήθησε στη μείωση των εντάσεων και στη δημιουργία χώρου για πολιτικές συζητήσεις για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων».

«Χαιρετίζω επίσης τις διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε. Και ευχαρίστησε την Τουρκία για τη σημαντική συμβολή της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και για την ηγεσία των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ το 2021.

Αναφορικά με το Αφγανιστάν, ο κ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι, στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών ‘Αμυνας του Οργανισμού τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μέλλον της εκπαιδευτικής του αποστολής. «Όποιο δρόμο κι αν επιλέξουμε, είναι σημαντικό να το κάνουμε μαζί, με συντονισμένο και εσκεμμένο τρόπο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν και, ως μέρος αυτής της διαδικασίας, είναι έτοιμο να προσαρμόσει περαιτέρω την παρουσία του.

Στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης η προγραμματισμένη επέκταση της Εκπαιδευτικής Αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ για να διασφαλιστεί ότι το ISIS δεν θα επιστρέψει ποτέ.

Στη Λιβύη, ο γ.γ. εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην παροχή συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και τις συνθήκες ασφαλείας.

Απόπειρα επαναπροσέγγισης με την Ε.Ε. το διήμερο στις Βρυξέλλες

Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, σε μια απόπειρα επαναπροσέγγισης με την Ε.Ε. χωρίς βέβαια να ξεχνά βέβαια τα ζητήματα που επιδιώκει η χώρα του.

Αυτά έθεσε και χθες στις συνομιλίες που είχε με διάφορους ανώτερους αξιωματούχους, όπως η πρόεδρος της Κομισιόν Ουρσούλα φον ντερ Λέιν, ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ,

Από ό,τι φαίνεται ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. επιχειρεί κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη βέλγικη πρωτεύουσα να εμφανίζεται εγκάρδιος και φιλοευρωπαίος αφήνοντας προς τον παρόν τις απειλές κατά τις Ε.Ε. και της Ελλάδας, όπως αυτές που εξαπέλυσε για Αιγαίο, Θράκη και Καστελόριζο πριν τέσσερις μέρες κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του στην Άγκυρα.

Efsyn.gr