Εμπάργκο όπλων στο στρατό της Μιανμάρ ζητά ο ΟΗΕ

by/ 0 Comments / 6 View / 19/06/2021

Σπάνια έκκληση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στη Μιανμάρ, να αποφυλακιστούν οι κρατούμενοι πολιτικοί και να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Μιανμάρ, ως απάντηση στο φετινό όργιο βίας από τη χούντα που κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου.

 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες μη νομικά δεσμευτική απόφαση με την οποία καταδικάζει το στρατιωτικό πραξικόπημα στην ασιατική χώρα και καλεί «όλα τα κράτη μέλη να αποτρέπουν» τις παραδόσεις όπλων.

 

Το κείμενο εγκρίθηκε με τις ψήφους 119 χωρών, ενώ 36 απείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, προστάτιδας δύναμης της άλλοτε Βιρμανίας. Μόλις μία χώρα, η Λευκορωσία, η οποία εμπόδισε την υιοθέτηση της απόφασης συναινετικά και επέβαλε να διεξαχθεί η δημόσια ψηφοφορία, ψήφισε εναντίον.

 

Αντίθετα με την έγκρισή της με συναίνεση, η δημόσια ψηφοφορία υποχρεώνει τις 193 χώρες μέλη της ΓΣ του ΟΗΕ να τοποθετηθούν ανοιχτά. Μεταξύ των δέκα χωρών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση για το κείμενο που καταρτίστηκε από το Λιχτενστάιν με την υποστήριξη δυτικών χωρών, μόλις τέσσερις απείχαν: το Μπρουνέι, που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία του ASEAN, η Καμπότζη, το Λάος και η Ταϊλάνδη.

 

Ο πρεσβευτής Τσάου Μόου Τουν, που εκπροσωπεί την εκλεγμένη κυβέρνηση της Μιανμάρ, παρότι τυπικά έχει καθαιρεθεί μετά το πραξικόπημα, παραμένει στη Νέα Υόρκη αψηφώντας τη χούντα και ψήφισε υπέρ.

 

Η Γενική Συνέλευση σπανίως υιοθετεί αποφάσεις με τις οποίες καταδικάζει στρατιωτικά πραξικοπήματα ή καλεί να περιοριστούν οι παραδόσεις όπλων σε μια χώρα. «Πρόκειται για την πιο ευρεία, την πιο οικουμενική καταδίκη μέχρι σήμερα της κατάστασης στη Μιανμάρ», έκρινε ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ, ο Ούλοφ Σκουγκ.

 

«Η ΕΕ είναι υπερήφανη για την απόφαση που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα. Απονομιμοποιεί τη στρατιωτική χούντα, καταδικάζει τις καταχρήσεις της και τη βία εναντίον του ίδιου του λαού της, και επιδεικνύει την απομόνωσή της σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

 

Είναι «απόλυτη» ανάγκη «να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

 

Τι άλλο περιλαμβάνει το -μη δεσμευτικό- ψήφισμα

Η απόφαση ζητεί ακόμη να εφαρμοστεί το σχέδιο πέντε σημείων που καταρτίστηκε τον Απρίλιο από τον ASEAN, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού ειδικού απεσταλμένου, και ζητεί από τις ένοπλες δυνάμεις να «σταματήσουν αμέσως τις βίαιες ενέργειες εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

 

Το κείμενο, στην προετοιμασία του οποίου συμμετείχαν περίπου πενήντα χώρες, αξιώνει από το στρατιωτικό καθεστώς να επιτρέψει να επισκεφθεί τη χώρα η επιτετραμμένη του ΟΗΕ, η Κριστίνε Σράνερ Μπούργκενερ, και να παραχωρήσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

 

Μετά την ψηφοφορία η ίδια τόνισε ότι «ο κίνδυνος ευρείας κλίμακας είναι πραγματικός», προσθέτοντας ότι «ο χρόνος μετράει» και πως «το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιστραφεί η κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό κλείνει».

 

Αντίθετα με τη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε δεσμευτική απόφαση μετά το πραξικόπημα, έχει απλά δώσει στη δημοσιότητα ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζει τη βία.

 

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης που ανέτρεψε ο στρατός, βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση, όπως συνέβαινε για χρόνια επί της προηγούμενης στρατιωτικής δικτατορίας. Το νέο καθεστώς της έχει απαγγείλει διάφορες κατηγορίες, ανάμεσά τους για την παραβίαση της νομοθεσίας για το εμπόριο και των μέτρων για την αποτροπή της πανδημίας του νέου κορονοϊού, για την υποκίνηση στάσης και για διαφθορά. Προφανής στόχος είναι η δημοφιλής στη χώρα της πολιτικός να αποκλειστεί από τα κοινά στη Μιανμάρ.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει χαοτική, με τον στρατό να καταστέλλει οποιαδήποτε διαδήλωση και διαμαρτυρία με τα όπλα. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, τουλάχιστον 858 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι περίπου 6.000 έχουν συλληφθεί αφότου οι στρατηγοί κατέλαβαν την εξουσία.

Efsyn.gr