Εμπάργκο εκ του ασφαλούς στο ρωσικό πετρέλαιο

by/ 0 Comments / 1 View / 09/03/2022

Μπάμπης Μιχάλης

Σπεύδοντας να προλάβει το Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, κίνηση που στο μεγαλύτερο μέρος της είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.

Σε διάγγελμά του ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η απόφαση για εμπάργκο ελήφθη μετά από συνομιλίες με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως και ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους αρκετοί εξ αυτών αδυνατούν να ακολουθήσουν την κίνησή του. Η αναφορά αυτή είχε να κάνει με τους Ευρωπαίους και πιο συγκεκριμένα τους Γερμανούς, οι οποίοι διά στόματος καγκελάριου Ολαφ Σολτς απέκλεισαν τη Δευτέρα το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων προϊόντων ενέργειας.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας είχαν μέχρι στιγμής γλιτώσει από τις κυρώσεις λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις στην προσφορά και τις τιμές. Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Ε.Ε., υπεύθυνη για το 27% του αργού και το 40% του φυσικού αερίου που εισάγεται. Το ρωσικό πετρέλαιο, αντίθετα, ήταν πέρυσι μόλις το 3% των συνολικών εισαγωγών αργού στις ΗΠΑ. Η Ευρώπη εισάγει καθημερινά περί τα 4 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και πετρελαιοπαραγώγων, ενώ οι ΗΠΑ μόλις 700 χιλιάδες βαρέλια.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μπάιντεν δεν ρίσκαρε και πολλά. Αντίθετα, μεγαλύτερο κίνδυνο (πολιτικό) διέτρεχε από το… Κογκρέσο, το οποίο προετοίμαζε με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο κομμάτων νομοθεσία απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου και επιβολής δασμών, η οποία επρόκειτο να κατατεθεί για ψηφοφορία σήμερα. Το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί από το Κοινοβούλιο ήταν αυτό που οδήγησε τον Αμερικανό πρόεδρο σε επίσπευση της ανακοίνωσης του εμπάργκο.

Η αγορά πάντως φάνηκε ότι είχε προεξοφλήσει μεγάλο μέρος του αντίκτυπου του εμπάργκο ήδη στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου και τις συναλλαγές της Δευτέρας, όταν το μπρεντ χτύπησε ενδοσυνεδριακά άνοδο περίπου 20%, αγγίζοντας τα 140 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών. Στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής ημέρας το μπρεντ κατέγραφε άνοδο 4%-5%. Μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν μεγέθυνε την ημερήσια άνοδό του πάνω από 8%. Ωστόσο αργότερα υποχώρησε χαμηλότερα, κοντά στα 128 δολάρια ανά βαρέλι και στο +4% από τη Δευτέρα. Ανάλογη τροχιά είχε και η τιμή του αμερικανικού αργού, το οποίο από τα 121 δολάρια εκτοξεύτηκε ώς τα 129 δολάρια, για να υποχωρήσει αργά το βράδυ κάτω από τα 124 δολάρια.

Μέτρα με στόχο τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας ανακοίνωσαν χθες τόσο η Ε.Ε. όσο και η Βρετανία. Τα μέτρα της πρώτης εστιάστηκαν στη σταδιακή απεξάρτησή της, ενώ η δεύτερη διεμήνυσε ότι θα σταματήσει ώς το τέλος του έτους όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών – που σήμερα αντιστοιχούν στο 8% του συνόλου. Ενα μεγάλο μέρος της αγοράς υπογραμμίζει ότι η πλήρης απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και οι κινήσεις Ε.Ε. και Βρετανίας θα λειτουργήσουν ως βραδυφλεγής βόμβα για την παγκόσμια οικονομία, στέλνοντας τις τιμές ακόμη υψηλότερα. Οι πετρελαϊκές τιμές σημειώνουν άνοδο 70% από την αρχή του χρόνου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσής τους. Οι ειδικοί, ο ένας μετά τον άλλον, ανεβάζουν διαρκώς τις εκτιμήσεις τους για τη συνέχεια.

Τελευταία, η νορβηγική συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy προέβλεψε ότι η πλήρης απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα οδηγήσει τις τιμές του αργού στα 200 δολάρια. Την ίδια στιγμή, ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Πούτιν πρόκειται να απαντήσει με απαγόρευση εξαγωγών συγκεκριμένων ρωσικών πρώτων υλών και αγαθών μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να προσδιορίζουν αν σε αυτά περιλαμβάνονται και ενεργειακά προϊόντα.

Με αυτά τα δεδομένα, μόνο τυχαία δεν είναι η κίνηση του γνωστού μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ να προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα στην αγορά 61 εκατ. μετοχών αξίας 5 δισ. δολαρίων του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Occidental Petroleum. O Μπάφετ, που το ‘χε γυρίσει τα τελευταία χρόνια στο… πράσινο, προσβλέπει σε υπεραξίες πολέμου και είναι 91 χρόνων. Αντίθετα, οι περισσότεροι στρατιώτες που πολεμούν και πεθαίνουν στην Ουκρανία χωρίς να ξέρουν το γιατί είναι κάτω από 20.

efsyn.gr