Εμβόλιο AstraZeneca / Το σταματούν 17 χώρες, συνεχίζει η Ελλάδα

by/ 0 Comments / 1 View / 17/03/2021

Ημία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες «παγώνουν» τη χρήση εμβολίων της AstraZeneca.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με την οποία σημειώνει πως τα οφέλη του εμβολίου της εταιρείας είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Ο ΕΜΑ συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του ιού. Σημειώνεται ότι συνολικά 15 είναι οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astrazeneca, μέχρι να εξεταστούν τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε πως συμβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη,16 Μαρτίου, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις αναστολές χορήγησης των δόσεων που αποφασίστηκαν από χώρες.

Ειδικότερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν αναστείλει οι εξής χώρες:

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Νορβηγία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Ισπανία, αλλά και η Ταϊλάνδη που δεν ανήκει στην Ευρώπη.

Το υπουργείου Υγείας της Γερμανίας που το πρωί της Δευτέρας τόνιζε σε όλους τους τόνους πως εξακολουθεί να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του Covid-19 βάσει των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έκανε στροφή 360 μοιρών και το απόγευμα της ίδιας μέρας ανακοίνωσε αναστολή των εμβολιασμών στον πληθυσμό της χώρας μετά από σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich.

Λίγο αργότερα την αναστολή του εμβολίου ανακοίνωσε η Γαλλία , η Ισπανία και η Πορτογαλία «για προληπτικούς λόγους», εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Ταυτόχρονα ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε ότι, για προληπτικούς λόγους, σταματά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής Αρχής, ΕΜΑ.

 

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

 

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι την Πέμπτη εν αναμονή της νέα γνωμάτευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη 16 Μαρτίου συνεδριάζουν δύο επιτροπές που σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και η Επιτροπή Εμβολιασμών.

Avgi.gr