Ελπίδες για «συμφωνία κυρίων» στο Ουκρανικό

by/ 0 Comments / 0 View / 12/01/2022

Στις Βρυξέλλες και τη Βιέννη, όπου σήμερα και αύριο συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές της Ρωσίας από τη μια μεριά και των ΗΠΑ από την άλλη, με «μανδύα» πρώτα το ΝΑΤΟ και κατόπιν τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στρέφεται η προσοχή των (γεω-)πολιτικών αναλυτών, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η προχτεσινή συνάντηση στη Γενεύη δεν ήταν τελικά τόσο άκαρπη όσο αρχικά φάνηκε.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε χτες «θετικό» τον πρώτο γύρο συνομιλιών Ρωσίας-ΗΠΑ για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, προσθέτοντας βέβαια ότι δεν βλέπει ακόμη κανένα λόγο για να αισιοδοξεί από τώρα και θα περιμένει τους επόμενους γύρους πριν αξιολογήσει την κατάσταση.

Ομως από την παράλληλη ενημέρωση της Αμερικανίδας ομολόγου του, Τζεν Ψάκι, προέκυψε σαφώς ότι οι δύο αντιπροσωπείες στη Γενεύη πράγματι συζήτησαν λεπτομερώς σοβαρά ζητήματα, που μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για μια συμφωνία – όπως είναι οι τοποθεσίες όπου έχουν εγκατασταθεί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, αλλά και η δυνατότητα να μπει αμοιβαίο πλαφόν στα στρατιωτικά γυμνάσια στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και κυρίως κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, ώστε να αποφευχθεί κάθε σενάριο «θερμού επεισοδίου».

Ταυτόχρονα, Γάλλοι και Γερμανοί (που μοιάζουν γνήσια θορυβημένοι από την ψυχροπολεμική κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων γύρω από το Ουκρανικό) παίρνουν πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης. Χτες, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Κίεβο με τους αρμόδιους συμβούλους των Μακρόν και Στολτς, Εμανουέλ Μπον και Γενς Πλέτνερ, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι –που πριν από έναν μήνα είχε βάλει κανονικά τη στολή παραλλαγής και περιόδευε στο ανατολικό «μέτωπο»– ξαναέριξε στο τραπέζι την πρόταση για μια τετραμερή διάσκεψη κορυφής στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή με τη συμμετοχή Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας, αλλά χωρίς τις ΗΠΑ, για να μπει ένα οριστικό τέλος στη σύγκρουση με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ανάλογη δήλωση υποστήριξης στην πρόταση έκανε χτες από το Παρίσι και ο Μακρόν, που σίγουρα δεν θέλει να δει την αντιπαράθεση, και την ανασφάλεια που αυτή γεννά για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας, να «σέρνεται» μέχρι την άνοιξη και τις κρίσιμες γι’ αυτόν εκλογές του Μαΐου.

Στο παρελθόν, βέβαια, η Μόσχα είχε απορρίψει παρόμοια αιτήματα του Κιέβου και των Ευρωπαίων, χαρακτηρίζοντας τους Ουκρανούς «αναξιόπιστους». Αλλά ίσως τώρα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το ξεχασμένο αυτό διπλωματικό «όχημα» για να εκμεταλλευτεί την απροθυμία των Ευρωπαίων για περαιτέρω κλιμάκωση και να παρακάμψει έτσι την αδιαλλαξία της Ουάσινγκτον.

Αλλά και η αμερικανική διπλωματία ίσως βολεύεται με την προοπτική μιας τετραμερούς, αφού θα μπορεί να διατηρεί δημοσίως το σκληρό αντιρωσικό προφίλ και να χαϊδεύει τ’ αυτιά των πιο σκληρών από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της, ενώ πίσω από τις κουίντες θα διαπραγματεύεται το νέο στάτους κβο τής ντε φάκτο τριχοτομημένης, μην το ξεχνάμε αυτό, Ουκρανίας.

efsyn.gr