Ελληνοτουρκικά / Τελικά την Πέμπτη το κρίσιμο τετ α τετ στην Άγκυρα

by/ 0 Comments / 5 View / 14/04/2021

Με ενδιαφέρον αναμένεται το ραντεβού Δένδια- Τσαβούσογλου αύριο  στην Άγκυρα, η πρώτη οργανωμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και της Τουρκίας από τότε που κορυφώθηκε η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών – πριν ηρεμήσει και πάλι, έστω παραμένοντας εύθραυστη, η κατάσταση. Αρχικά η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για απόψε, πλην όμως οι δυό τους τηλεφωνήθηκαν και συμφώνησαν να τη μεταθέσουν για αύριο την ίδια ώρα.

Τα διαδικαστικά είναι βέβαιο ότι δεν θα θυμίζουν την προσβλητική οργάνωση στο Ακ Σαράι κατά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς οι δύο υπουργοί δηλώνουν φίλοι από παλιά και ο Μεβλούτ κάλεσε τον Νίκο για το ιφτάρ, το δείπνο του Ραμαζανιού. Επί της ουσίας, πάντως, δεν αναμένονται θαύματα από τη συνάντηση των δύο, μάλλον μια εκ του σύνεγγυς επανάληψη των παράλληλων μονολόγων που συνηθίζουν οι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Τουρκίας – όταν κάποιοι από τους δεύτερους δεν επιλέγουν επίτηδες επιθετική ρητορική.

Τη συνάντηση προετοίμασαν χθες από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ν. Δένδια – με το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώνει τη συνάντηση, ώστε να αντιληφθούν άπαντες πόσο σημαντικό είναι το ραντεβού με τον Τσαβούσογλου, το οποίο μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν υπό αίρεση, όπως επέμενε να υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τις προηγούμενες μέρες, Ελλάδα και Τουρκία… διαγκωνίστηκαν διπλωματικά στα ρημαγμένα σαλόνια της Λιβύης, με τον Μητσοτάκη να πηγαίνει στην Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα και να στέλνει και προχτές τον Ν. Δένδια στη Βεγγάζη, αλλά και με τον Ταγίπ Ερντογάν να καλεί επί διήμερο στην Άγκυρα τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης μαζί με σχεδόν όλο το υπουργικό του συμβούλιο.

Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να ανακτήσει κάποιο από το χαμένο έδαφος στη χώρα της Βόρειας Αφρικής – και κυρίως να πείσει τη Λιβύη να βάλει στον πάγο το μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα που έχει υπογράψει με την Τουρκία και κάποια στιγμή να το αναθεωρήσει, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα που απορρέουν για την Ελλάδα από την ύπαρξη της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Για την τουρκική πλευρά το ζητούμενο είναι ακριβώς το ανάποδο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα τη Δευτέρα με τον Λίβυο πρωθυπουργό, μίλησε για επιβεβαίωση της δέσμευσης των δύο πλευρών στην εφαρμογή της τουρκολιβυκής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα. Με τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά να απαντά ότι ο καθορισμός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Την ίδια ώρα, ο Δένδιας ευχαριστούσε στη Βεγγάζη τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Κατράνι για την ευθεία τοποθέτησή του απέναντι στο μνημόνιο που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σάρατζ με τον Ερντογάν, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σαλέχ διαβεβαίωνε πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν πρόκειται να επικυρωθεί από τη Βουλή.

avgi.gr