Ελεύθερος ο Αχμέτ Αλτάν

by/ 0 Comments / 34 View / 23/09/2016

Ελεύθερος αφέθηκε ο Αχμέτ Αλτάν, ο Τούρκος συγγραφέας και δημοσιογράφος που είχε συλληφθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των ερευνών για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Έπειτα από μαραθώνια ακροαματική συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν 12 ώρες και ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο συγγραφέας και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Taraf Αχμέτ Αλτάν αποφυλακίσθηκε υπό όρους και απαγορεύθηκε η έξοδός του από την Τουρκία .

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο αδελφός του, Μεχμέτ Αλτάν, που είχε επίσης συλληφθεί δεν είχε την ίδια τύχη, καθώς εξακολουθεί να κρατείται με την κατηγορία ότι “ζήτησε ανοικτά την πραγματοποίηση πραξικοπήματος”. Κατηγορείται επίσης ότι είναι “μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης”, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορούνται οι δύο αδελφοί τοποθετούνται στις 14 Ιουλίου, την παραμονή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Είχαν τότε διατυπώσει την υπόθεση ότι οργανώνεται πραξικόπημα, χωρίς περισσότερα σχόλια, στο τηλεοπτικό κανάλι Τζαν Ερζιντζάν (που θεωρήθηκε πως υποστηρίζει τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και έκλεισε), στη διάρκεια μιας εκπομπής, η παρουσιάστρια της οποίας Ναζλί Ιλιτσάκ έχει επίσης φυλακιστεί από τα τέλη Ιουλίου.

Η τουρκική δικαιοσύνη τους προσάπτει ότι διατύπωσαν “υποσυνείδητα μηνύματα” και κατηγορεί τον πανεπιστημιακό ότι επιχείρησε “να ανατρέψει την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας”, σύμφωνα με το Ανατολή.

Στη διάρκεια της ανάκρισής του, ο Αχμέτ Αλτάν αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και διαβεβαίωσε ότι “πέρασε τη ζωή του πολεμώντας εναντίον των πραξικοπημάτων”, σύμφωνα με το Ανατολή.

Ο Αχμέτ Αλτάν, φυσιογνωμία της τουρκικής δημοσιογραφίας, εργάσθηκε επί χρόνια στις εφημερίδες Hurriyet και Milliyet πριν ιδρύσει το 2007 την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf, της οποίας διετέλεσε διευθυντής μέχρι την παραίτησή του το 2012.

Η ανακοίνωση της σύλληψης των δύο αδελφών είχε συγκινήσει πολλούς συγγραφείς, δημοσιογράφους και πανεπιστημαικούς, οι οποίοι κυκλοφόρησαν στο Ίντερνετ αίτημα για την απελευθέρωσή τους συγκεντρώνοντας σχεδόν 300 συγγραφείς.

Ο νομπελίστας της Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ είχε καταγγείλει τη σύλληψη αυτή και είχε διατυπώσει με έντονο τρόπο την εκτίμηση ότι η Τουρκία βαδίζει “προς ένα καθεστώς τρόμου” όπου “η ελευθερία του Τύπου δεν υφίσταται πλέον”