Εισβολή στην Ουκρανία / Φωτιά στα καύσιμα βάζει ο πόλεμος

by/ 0 Comments / 1 View / 25/02/2022

Με εκρηκτικές αυξήσεις αντέδρασαν οι αγορές διεθνώς, αλλά, περιέργως, και στο εσωτερικό στις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, με τις τιμές όλων των καυσίμων να εκτοξεύονται, προδιαγράφοντας επιπλέον ακρίβεια και νέο κύκλο δυσβάσταχτων ανατιμήσεων για τους καταναλωτές.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή αναφοράς (TTF) του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. εκτινάχθηκε χθες μέχρι τα 144 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τη Δευτέρα βρισκόταν στα 72,5 ευρώ και προχθές στα 88,9 ευρώ.

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου τύπου brent χθες ξεπέρασε τα 100 δολάρια/βαρέλι αγγίζοντας προς στιγμήν τα 105 δολάρια, ενώ και το αμερικανικό πετρέλαιο (WTI) βρέθηκε κοντά στα 100 δολάρια. Η εξέλιξη αυτή προμηνύει ασφυκτική πίεση στις ήδη πολύ υψηλές τιμές των πετρελαιοειδών, καθώς ήδη η αμόλυβδη αγγίζει τα 2 ευρώ σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ακριβά παραμένουν και τα πετρέλαια κίνησης (με μέση πανελλαδική τιμή 1,623 ευρώ/λίτρο) και θέρμανσης (1,269 ευρώ).

Την ίδια στιγμή (με 44,5% συμμετοχή των μονάδων αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή), τεράστιο άλμα καταγράφει η σημερινή χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά, που βρέθηκε στα 235,50 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι χθεσινής τιμής 175,61 ευρώ, ήτοι αύξηση 34,1% σε μόλις μία ημέρα. Αυτή η πορεία είναι άκρως ανησυχητική, δεδομένου ότι οι ανατιμήσεις αυτές περνούν καθ’ ολοκληρία στις λιανικές τιμές (ρήτρα), δηλαδή στους καταναλωτές που ήδη παλεύουν άνισα με τους τεράστιους λογαριασμούς των προηγούμενων πολύ ακριβών μηνών.

Λεφτά δεν υπάρχουν

Ωστόσο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, που στην εδώ και έξι μήνες ενεργειακή κρίση έρχεται να προστεθεί μια νέα γεωπολιτική, απειλώντας ευθέως πια τη βιωσιμότητα κοινωνίας και οικονομίας, η κυβέρνηση Ν.Δ. δηλώνει ότι τα έχει κάνει όλα και δεν έχει και άλλα χρήματα!

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον απρόθυμη να λάβει οποιοδήποτε μέτρο που αφορά τη λειτουργία της αγοράς και τους συμμετέχοντες σε αυτήν, παρά το ότι πλέον η Κομισιόν “χαλαρώνει” τους περιορισμούς για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ενώ για την άμεση στήριξη των καταναλωτών δηλώνει ότι δεν έχει άλλα λεφτά και ζητεί από την Ε.Ε. δημιουργία κοινού ταμείου στήριξης.

Όπως επισήμανε ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας σε εκδήλωση της βιομηχανίας για το ενεργειακό κόστος, “τα έχουμε κάνει όλα, δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να κάνουμε, το κάτι παραπάνω είναι να μας δώσει τη δυνατότητα η Κομισιόν δημιουργώντας ένα ταμείο, που έχουμε προτείνει να έχει, από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων, κατ’ ελάχιστον 100 δισ., εκ των οποίων 2-2,5 δισ. αντιστοιχούν στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα τα οποία περισσεύουν και μπορούμε εμείς αξιόπιστα να διαθέσουμε για να στηρίξουμε την οικονομία” σημείωσε, “γιατί μετά διακινδυνεύουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία και σταθερότητα, που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα μας σε όλους μας”.

Αναλύοντας το “τα έχουμε κάνει όλα”, μίλησε για “οιονεί πάγωμα” των αυξήσεων, εξηγώντας ότι παίρνουμε όλα τα χρήματα που περισσεύουν από τους λογαριασμούς ενέργειας, είτε είναι το υπερπλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμός ΑΠΕ είτε οι ρύποι, είτε τα κέρδη των παραγωγών, και συγκεκριμένα του μεγαλύτερου παραγωγού, της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ δεν θα έχει τα κέρδη που μπορεί να είχαν οι μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές βιομηχανίες της Ευρώπης με πυρηνικά, θα έχει σχεδόν μηδενικά κέρδη, γιατί έχει ήδη αξιοποιήσει τουλάχιστον 600 εκατ. για να απορροφήσει κομμάτι των αυξήσεων, πρόσθεσε και τόνισε πως “δεν υπάρχουν κέρδη” ιδίως για τη ΔΕΗ.  Άθροισε τα… μέτρα απορρόφησης μέρους των αυξήσεων σε 2 δισ., σχολιάζοντας ότι είναι τα υψηλότερα στην Ε.Ε. αναλογικά και κατέληξε: “Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο ευρώ που έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία”.

Το αίτημα για δημιουργία κεντρικού μηχανισμού-ταμείου μετέφερε και ο πρωθυπουργός χθες στη σύνοδο κορυφής, ενώ ο υπουργός ΠΕΝ ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., μαζί με τους ομολόγους του Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Οσο για την ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού, ιδίως σε σχέση με το αέριο, που απαιτείται στην ηλεκτροπαραγωγή, συζητήθηκε και στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ, ενώ ο Κ. Σκρέκας συγκάλεσε εκτάκτως για σήμερα το πρωί συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΣΦΑ για την επικαιροποίηση του σχετικού πλάνου.

avgi.gr