Εθνική τραγωδία στη Γερμανία με πολιτικές προεκτάσεις

by/ 0 Comments / 1 View / 17/07/2021

Τόσο οι κεντρικές όσο και οι περιφερειακές αρχές της γερμανικής Πολιτικής Προστασίας ολιγώρησαν χαρακτηριστικά, δεν πήραν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους, με τον τραγικό απολογισμό από τη θεομηνία να προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον 133 ανθρώπων.

 

«Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστροφή», στην περιοχή Ρηνανίας-Παλατινάτου, από τις πλέον πληγείσες, σύμφωνα με την αστυνομία του Κόμπλεντς. Ο απολογισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 43 νεκρούς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μια ακόμα περιοχή της Γερμανίας που επλήγη από την καταστροφή.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται. Μέλη σωστικών συνεργείων αναζητούσαν σήμερα επιζώντες σε πληγείσες περιοχές της δυτικής Γερμανίας, με τη στάθμη των υδάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλές πόλεις και σπίτια να συνεχίζουν να καταρρέουν στη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και μισό αιώνα.

 

Στις πληγείσες περιοχές η Μέρκελ

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να ταξιδέψει στο δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου. Χθες πραγματοποίησε μια βιντεοδιάσκεψη με τον Άρμιν Λάσετ, πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για να ενημερωθεί για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

 

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD μετέδωσε πως η Μέρκελ θα επισκεφτεί την Κυριακή την Σούλντ, μια από τις πλέον πληγείσες πόλεις.

 

Η ισχυρή κυρία της Γερμανίας συνομίλησε και με την πρωθυπουργό της Ρηνανίας – Παλατινάτου Μαλού Ντράιερ, που την ενημέρωσε για την κατάσταση στην περιοχή και τις εν εξελίξει επιχειρήσεις διάσωσης. Η καγκελάριος δεσμεύτηκε για παροχή στήριξης στις τοπικές αρχές.

 

Την κλιματική αλλαγή φωτογραφίζουν πολλοί ειδικοί αλλά…

Για τα αίτια της πρωτοφανούς καταστροφής πολλοί μετεωρολόγοι και εξειδικευμένοι στη διαχείριση υδάτων εκτιμούν ότι οι ισχυρότατες βροχοπτώσεις, με περισσότερα από 150 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων υδροδότησης. Ως αποτέλεσμα ήρεμα ποταμάκια μετατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε ορμητικά ρεύματα πλημμυρίζοντας πόλεις, χωριά, επαρχιακούς δρόμους ακόμα και αυτοκινητοδρόμους, όπως ο Α61 μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι περισσότεροι ειδικοί αποδίδουν την βιβλική καταστροφή σε μεγάλο βαθμό στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλεί ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και στη Γερμανία. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι μεγάλες πλημμύρες που συνέβαιναν παλαιότερα μια φορά στα 20 χρόνια θα πλήττουν πλέον ανά πέντε χρόνια περιοχές της χώρας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε δικαιολογήθηκε κάνοντας λόγο για «ιστορικά μεγάλες ποσότητες νερού» και υποστήριξε πως «η κακοκαιρία δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή έχει φτάσει και στη Γερμανία», αλλά οι κρατικές ευθύνες είναι τεράστιες.

Δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις για την επερχόμενη κακοκαιρία, από το ευρωπαϊκό σύστημα πρόβλεψης ακραίων καιρικών φαινομένων, οι γερμανικές αρχές επέδειξαν πρωτοφανή ασυνεννοησία και χρεώνονται μια καταστροφική αποτυχία στη διαχείριση κρίσεων.

Όπως γράφει το Politico, μια προειδοποίηση για «ακραία» πλημμύρα εκδόθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας από το Ευρωπαϊκό Σύστημα για τις Πλημμύρες (EFAS). Η υδρολόγος Hannah Cloke, δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών και ο αριθμό των αγνοουμένων είναι μια «μνημειώδης αποτυχία του συστήματος» φανερώνοντας το μέγεθος της ολιγωρίας που παρατηρήθηκε.

Efsyn.gr