Εγκρίθηκε από την αιγυπτιακή Βουλή η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εγκρίθηκε από την αιγυπτιακή Βουλή η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα / 8 View / 19/08/2020

Τη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που υπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στις 6 Αυγούστου ενέκρινε η ολομέλεια της Αιγυπτιακής Βουλής. Ήδη το κείμενο της συμφωνίας είχε εγκρίνει η αρμόδια Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

Απομένει πλέον μόνον η έγκριση της συμφωνίας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άαλ, δήλωσε: «Σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων. Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο».

«Ο πλούτος της Μεσογείου ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «αυτή η συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο».

Η συμφωνία θα τεθεί προς έγκριση και στο ελληνικό Κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Αυγούστου.

Η Τουρκία, θυμίζουμε, έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζει «άκυρη και κενή περιεχομένου», καθώς υποστηρίζει ότι η αναφερόμενη περιοχή στην οποία αναφέρεται η συμφωνία βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα και ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και τη συμφωνία αυτή έχει αυξηθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να προχωρά σε NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχές ισχυριζόμενη ότι βρίσκονται στην υφαλοκρηπίδα της και κάνοντας έρευνες για υδρογονάνθρακες, προκαλώντας διπλωματικό πυρετό και ανησυχίες για τις εξελίξεις.