Εγκαίνια του TurkStream με ευχολόγια για παγκόσμια ειρήνη από Πούτιν και Ερντογάν

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εγκαίνια του TurkStream με ευχολόγια για παγκόσμια ειρήνη από Πούτιν και Ερντογάν / 10 View / 09/01/2020

Τον αγωγό TurkStream, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και στην Ευρώπη, εγκαινίασαν σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

«Χάρη στον TurkStream, 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου [από τη δυνατότητα μεταφοράς συνολικά 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων] θα εισέρχονται απευθείας στη χώρα μας, χωρίς ενδιάμεση χώρα και θα καλύπτουν τις ανάγκες 15 εκατομμυρίων νοικοκυριών», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, από την οποία δεν έλειψαν τα ευχολόγια για ειρήνη παρόλο που και οι δύο χώρες έχουν στρατιωτική παρουσία σε τρίτες χώρες.

Η Ρωσία είναι ο κυριότερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Τουρκία και όπως ανέφερε ο Ερντογάν, τα τελευταία 33 χρόνια η χώρα του έχει προμηθευτεί 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από τη Ρωσία.

Μάλιστα έκανε λόγο για «την επιτομή της τουρκο-ρωσικής συνεργασίας, βασισμένη στην αρχή win-win».

Ο αγωγός TurkStream θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Τουρκία. Ο αγωγός ξεκινάει από την ρωσική ακτή κοντά στην πόλη Ανάπα και έχει μήκος 930 χιλιόμετρα κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, προτού συνεχίσει την επίγεια πορεία του μέχρι την τουρκική ακτή, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Kıyıköy.

Η Gazprom άρχισε να παρέχει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στη Βουλγαρία μέσω του TurkStream την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας μια διαδρομή που πρώτα περνούσε μέσω Ουκρανίας και Ρουμανίας. Μέσω αυτής τροφοδοτούσε πέρυσι την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδηλώσει σημαντικό ενδιαφέρον για το ρωσικό αέριο που θα διοχετεύεται μέσω της δεύτερης γραμμής του TurkStream. Η δεύτερη γραμμή του αγωγού θα φτάνει από την Τουρκία στη Βουλγαρία και από εκεί θα συνεχίζει για Σερβία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Η ολοκλήρωσή της αναμένεται μέσα στο 2020.

Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία αναπτύσσεται σε όλες τις περιοχές, παρά τις προσπάθειες να εμποδιστεί. «Ο TurkStream είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και μοναδικό σύστημα μεταφοράς αερίου που θα τονώσει τη συνεργασία ακόμη περισσότερο», είπε ο Πούτιν.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του TurkStream δείχνει τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα της τουρκο-ρωσικής στρατηγικής συνεργασίας», είπε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος και υπογράμμισε ότι το διαβατήριο του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα διασφαλίσει το απόθεμα ασφαλείας σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα επηρεάσει θετικά τις οικονομίες τους».

Το «παρών» στη σημερινή τελετή έδωσαν επίσης ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Gazprom.

Ευχολόγια
«Ζούμε σε ένα δύσκολο κόσμο και δυστυχώς στην περιοχή που βρισκόμαστε τώρα υπάρχει τάση για επιδείνωση της κατάστασης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρόεδρος.

Να προσπαθεί να ρίξει τους τόνους εμφανίστηκε και ο Ερντογάν, λέγοντας πως «η Τουρκία δεν επιθυμεί καμιά παγκόσμια διαφωνία ή κλιμάκωση των εντάσεων» και κάλεσε τους γείτονες στη Μεσόγειο να κάνουν την περιοχή «κέντρο συνεργασίας».

«Η περιοχή αιμορραγεί εδώ και πολύ καιρό και δυστυχώς από το Ιράκ μέχρι τη Συρία, εκατομμύρια αθώα αδέλφια μας έχουν πληρώσει με τίμημα τη ζωή τους», πρόσθεσε ο Ερντογάν. «Το κέντρο του ισλαμικού πολιτισμού βασικά έχει καταστραφεί, αδελφός στρέφεται κατά αδελφού. Άλλες χώρες έχουν προσπαθήσει να το εκμεταλλευτούν, να εμπλακούν, ξεκινώντας από το Ιράκ», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την διπλωματία μας, όλα τα εργαλεία που έχουμε, ώστε να αποτρέψουμε η περιοχή μας να μετατραπεί σε μια περιοχή αίματος και δακρύων».

Κατ’ ιδίαν συνάντηση
Πριν από την τελετή Πούτιν και Ερντογάν είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Στη διάρκεια αυτής οι δύο ηγέτες αναμενόταν να συζητήσουν, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις των δύο μερών, την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Χασάν Σουλεϊμανί, καθώς και το ζήτημα της Συρίας και την κρίση στη Λιβύη, παρά τις αντίθετες θέσεις που έχουν.

Οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν τις συνομιλίες τετ-α-τετ παρουσία διερμηνέων, ενώ δεν είχαν παρουσία τα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης τους επρόκειτο να συζητήσουν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, επίκαιρα διεθνή ζητήματα όπως και την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσαν μετά οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, οι δύο πρόεδροι καλούν σε κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.