Διπλό “χαστούκι” από τις ΗΠΑ! Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Να σεβαστεί η Τουρκία την πολυθρησκευτική ιστορία της Αγίας Σοφίας – Τζέφρι Πάιατ: Τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (από τη Γαύδο ως το Καστελλόριζο)

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διπλό “χαστούκι” από τις ΗΠΑ! Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Να σεβαστεί η Τουρκία την πολυθρησκευτική ιστορία της Αγίας Σοφίας – Τζέφρι Πάιατ: Τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ (από τη Γαύδο ως το Καστελλόριζο) / 10 View / 11/06/2020

Διπλό μήνυμα στήριξης από την Αμερικανική Διπλωματική Κοινότητα στην ελληνική πλευρά σε αυτή την κρίσιμη καμπή των ελληνοτουρκικών διαφορών!

Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών, τόνισε ο Τζέφρι Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όταν ερωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη (OPEN) για τις ΑΟΖ, στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται για πρώτη φορά διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.

Μιλώντας στη δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη, ο Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε ότι «όλα τα νησιά ( από τη Γαύδο ως το Καστελλόριζο) έχουν τα ίδια δικαιώματα υπό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας όπως η ηπειρωτική χώρα».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης αναγνώρισε ότι όλα ανεξαιρέτως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και παίζουν ρόλο στην οριοθέτηση της ΑΟΖ. Παράλληλα χαρακτήρισε την συμφωνία για ΑΟΖ ανάμεσα σε Ιταλία ως «παράδειγμα για όλους». Παράλληλα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε για άλλη μία φορά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης «προκλητική και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο». «Θεωρούμε ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι προκλητικό και μη βοηθητικό. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι ανακόλουθο με την αμερικανική αντίληψη για το διεθνές δίκαιο της θάλασσας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πάιατ, οι θέσεις των ΗΠΑ για την οριοθέτηση των ΑΟΖ είναι πως «θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με την εμπλοκή όλων των μερών που επηρεάζονται». «Οι ΗΠΑ γενικά δεν παίρνουν θέση στις οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών. Έχουμε μια άποψη πως πρέπει να γίνει με διαβουλεύσεις και εμπλοκή όλων των μερών που επηρεάζονται». (Πηγή: ethnos.gr )

Παράλληλα νέα παρέμβαση μέσα σε λίγες ημέρες πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, με φόντο αυτή τη φορά τις τουρκικές προκλήσεις για την Αγία Σοφία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους τούρκους αξιωματούχους με «μπροστάρη» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπο προκειμένου να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί- υποστηρίζει πως πρόκειται για σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών και καλεί την Τουρκία να τη διατηρήσει κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ειδικότερα, σε έκθεση που καταγράφει, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία τονίζει πως ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

thefaq.gr