Διπλωματικό παιχνίδι της Τουρκίας με την Ιταλία

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διπλωματικό παιχνίδι της Τουρκίας με την Ιταλία / 9 View / 20/06/2020

Συνεχίζει την έντονη διπλωματική της κινητικότητα η Άγκυρα, προκειμένου να διαμορφώσει την κατάσταση που επιθυμεί η ίδια τόσο στη Λιβύη, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή τη φορά, στο παιχνίδι έβαλε και την Ιταλία, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έχει σήμερα (Παρασκευή) συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, στην Άγκυρα.

Σημειώνεται πως ο ντι Μάιο προερχόταν από τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα σε Ιταλία και Ελλάδα, την οποία υπέγραψε ο ίδιος και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Θα εργαστούμε από κοινού…»
Ο Τσαβούσογλου, επιδιώκοντας προφανώς να προσαρτήσει τη Ρώμη στα τουρκικά σχέδια, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η Τουρκία θα εργασθεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, ανάφερε πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός. Πρόσθεσε πως η Τουρκία θέλει να δει την Ιταλία να συμμετέχει στις διμερείς ή τριμερείς προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.

Κάλεσε σε συνεργασία… Ελλάδα και Κύπρο
Από τις αναφορές Τσαβούσογλου δεν έλειψαν η Ελλάδα και η Κύπρος, με τον Τούρκο αξιωματούχο να καλεί σε… συνεργασία και συνεκμετάλλευση της ανατολικής Μεσογείου, προφανώς με τους δικούς του όρους.

Μιλώντας τη διπλωματική γλώσσα, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η Τουρκία πάντοτε στήριξε «τον διαμοιρασμό του πλούτου της ανατολικής Μεσογείου από όλες τις χώρες γύρω από την ανατολική Μεσόγειο… Το έχω πει σε όλους και ιδιαίτερα στην Ελλάδα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε». Ενδεχομένως, ο Τσαβούσογλου να είχε στο μυαλό του τη συνεκμετάλλευση της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη της Άγκυρας.

Σε αυτό το θέμα, ο ντι Μάιο στάθηκε υπέρ του διαλόγου, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις ενεργειακές πηγές της περιοχής. Όπως είπε, «χρειάζεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για να διασφαλιστεί ξανά η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία». Πρόσθεσε ότι «αυτή η περιοχή έχει ενεργειακές πηγές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των λαών της… Είμαστε υπέρ του διαλόγου, θέλουμε να βρεθεί ένα κοινό σημείο και να διασφαλιστεί όφελος σε όλες τις πλευρές».

Μήνυμα για το εμπάργκο όπλων
Επίσης, ο ντι Μάιο έστειλε μήνυμα και στις δύο αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων. Επίσης χαρακτήρισε την Τουρκία ως «απαραίτητο εταίρο» και εξήρε την υποστήριξη που έδωσε η Άγκυρα στον ιταλικό λαό, όταν ο τελευταίος δοκιμάστηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως χθες ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. έκανε λόγο για «θετική προσέγγιση» ανάμεσα στους δύο προέδρους των ΗΠΑ και Τουρκίας (Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα) και μάλιστα δόθηκαν οδηγίες (προς τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών) να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ επάνω στο ζήτημα της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται τέλος πως η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, του Φαγέζ αλ Σαράτζ. Με την υποστήριξη της Άγκυρας, η ΚΕΣ απέκρουσε την επίθεση που είχε εξαπολύσει πριν από 14 μήνες εναντίον της Τρίπολης ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη και υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.