Διπλωματικές κινήσεις στην κόψη του ξυραφιού για το Ουκρανικό

by/ 0 Comments / 1 View / 02/02/2022

Σε τεντωμένο σχοινί πορεύονται οι διπλωματικές επαφές για το Ουκρανικό, με την ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης να αυξάνεται. Ωστόσο, κανείς δεν υποχωρεί από τις θέσεις του, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλοι επιθυμούν τον διάλογο.

Στη Μόσχα βρίσκεται ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος αν και επικεφαλής χώρας-μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από τους αντιπάλους του ως «προδοσία». Στη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι κανείς Ευρωπαίος ηγέτης δεν επιθυμεί τον πόλεμο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του επιτέθηκε ξανά στη Δύση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι αγνόησαν τις απαιτήσεις ασφαλείας που είναι κρίσιμες για τη Ρωσία, όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και άλλες πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες, αλλά και η απόσυρση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από την ανατολική Ευρώπη. Ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της, σημειώνοντας ότι με την άρνηση των δυτικών να αποδεχθούν τα αιτήματά της Ρωσίας, παραβιάζουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την κυριαρχία και την ασφάλεια όλων των χωρών.

Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, η λύση μπορεί να βρεθεί μέσω του διαλόγου.

Τηλεφώνημα Μπλίνκεν-Λαβρόφ
Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε και το προγραμματισμένο τηλεφώνημα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Μόσχα επιμένει «σε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Δύση αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της». Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε τη Ρωσία «άμεση αποκλιμάκωση και απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού από τα σύνορα της Ουκρανίας», αν πραγματικά εννοεί ότι δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την προθυμία των ΗΠΑ να συνεχίσουν μια «ουσιαστική συνδιαλλαγή» με τη Ρωσία για αμοιβαία ζητήματα ασφάλειας, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ όσον αφορά την διασφάλιση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς «και το δικαίωμα της κάθε χώρας να καθορίζει την εξωτερική της πολιτική και τις συμμαχίες της».

Για τον λόγο αυτό, επαναβεβαίωσε ότι «νέα εισβολή στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί με ταχείς και σοβαρές συνέπειες» και κάλεσε τη Ρωσία «να ακολουθήσει τον δρόμο της διπλωματίας».

Η Βρετανία στο πλευρό της Ουκρανίας
Με αφορμή στο μεταξύ το ταξίδι του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο, Βρετανοί αξιωματούχοι τονίζουν την ανάγκη διεξαγωγής «σοβαρού διαλόγου» προκειμένου να εκτονωθεί η ουκρανική κρίση και να αποφευχθούν οι πρακτικές εκφοβισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας».

Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι αντίθετη με τις δημοκρατικές αξίες και τις ελευθερίες και ενώ προσθέτουν ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά επιδιώκουμε μια «αμυντική αποτροπή», επισημαίνουν ότι η απάντησή μας πρέπει να είναι «δυναμική».

Ισχυρίζονται δε, επικαλούμενες τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα, ότι υπάρχει «πραγματική απειλή» από το Κρεμλίνο, το οποίο επιδιώκει να επιβάλει στην Ουκρανία αποφάσεις για την ασφάλειά της. «Δεν είναι λογικό να υποδεικνύει μια τρίτη χώρα τι θα αποφασίσει η Ουκρανία για την προστασία της επικράτειάς της», αναφέρουν.

Ταξιδιωτική οδηγία για τη Λευκορωσία

Την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανάφλεξης ήρθε να επιβεβαιώσει και η απόφαση των ΗΠΑ να εκδώσουν ταξιδιωτική οδηγία και για τη Λευκορωσία, λόγω «μιας αύξησης της ασυνήθιστης και ανησυχητικής ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδώσει σύσταση τον περασμένο μήνα κατά των ταξιδιών στη Λευκορωσία «λόγω της αυθαίρετης επιβολής των νόμων και του κινδύνου κράτησης», καθώς και λόγω της πανδημίας COVID-19. Επίσης, τη Δευτέρα η αμερικανική διπλωματία διέταξε τις οικογένειες των υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης οι οποίοι υπηρετούν στη Λευκορωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα, πολύ κοντά στη Ρωσία, εξαιτίας των εντάσεων με τη Μόσχα γύρω από την Ουκρανία.

«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή», πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

efsyn.gr