Διπλωματικές κινήσεις εν αναμονή της ρωσικής επίθεσης στο Ντονμπάς

by/ 0 Comments / 1 View / 11/04/2022

«Μαζικές ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου» σύμφωνα με τη Γερμανία • Καταρρέει η ουκρανική οικονομία • Ανοίγουν εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε πόλεις στα νότια και τα ανατολικά της Ουκρανίας, ενώ όλοι περιμένουν τη νέα ρωσική επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς, που είναι ένας από τους βασικούς πολεμικούς στόχους της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, στη Μόσχα μεταβαίνει ο Αυστριακός καγκελάριος, ενώ πίεση προς την Ινδία αναμένεται να ασκήσει ο Τζο Μπάιντεν που θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό Μόντι.

Η Ε.Ε. συζητά περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στο Λουξεμβούργο επιλογές για τη χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί η πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ να αποδεσμευθεί ποσό 500 εκατ. ευρώ για την προμήθεια όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στις ουκρανικές δυνάμεις.

Επίσης, θα συζητηθούν πιθανές περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ενώ εξετάζεται η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μετά και την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα στην Ε.Ε. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει αποφασιστεί η παροχή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ, με τη Νέα Ζηλανδία να στέλνει στη Γερμανία προσωπικό για επιμελητειακή υποστήριξη, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει διακομιδή τραυματιών Ουκρανών στρατιωτών, για να λάβουν ιατρική φροντίδα στο έδαφός της.

Επίσης, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε στο ABC News ότι «θα δώσουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να νικήσει τους Ρώσους για να τους εμποδίσουμε να καταλάβουν περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις».

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, μετά το Κίεβο, πηγαίνει σήμερα Δευτέρα στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Εκπρόσωπός του δήλωσε ότι ο Καρλ Νεχάμερ «πηγαίνει εκεί έχοντας ενημερώσει το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι».

«Είμαστε στρατιωτικά ουδέτεροι, αλλά (έχουμε) ξεκάθαρη θέση για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε ο Νεχάμερ στο Twitter. «Πρέπει να σταματήσει! Χρειάζονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι, κατάπαυση του πυρός και πλήρης διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου».

«Μαζικές ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου εκ μέρους του ρωσικού στρατού, με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, να δηλώνει κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Λουξεμβούργου, ότι το Βερολίνο υπάρχουν «μαζικές ενδείξεις» για εγκλήματα πολέμου.

«Τελικά τα δικαστήρια θα πρέπει να αποφασίσουν, αλλά για εμάς είναι σημαντικό να διασφαλιστούν όλα τα στοιχεία. Ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξει σταδιακά πλήρης αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα, ξεκινώντας από τον άνθρακα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν το πετρέλαιο και το αέριο. Προκειμένου αυτό να μπορέσει να εφαρμοστεί από κοινού με την Ε.Ε. χρειαζόμαστε ένα κοινό, συντονισμένο σχέδιο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Γκρέλιτς Ράντμαν, μίλησε για «φρικτές εικόνες από την Ουκρανία» που θυμίζουν τη Σρεμπρένιτσα.

«Χρειάζεται κατάλληλη έρευνα για εγκλήματα πολέμου και αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε, σημειώνοντας ότι υπήρξε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν στον οποίο εκφράστηκε η πλήρης στήριξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Και ενώ κορυφώνεται το προσφυγικό δράμα, εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των κατοίκων στις πολιορκημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας συμφωνήθηκαν σήμερα ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα, περιλαμβανομένων πέντε στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, οι διάδρομοι αυτοί περιλαμβάνουν και έναν για όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν με ιδιωτικά μέσα τη Μαριούπολη.

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν-Μόντι

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στην ατζέντα της διαδικτυακής συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν αύξηση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την Ινδία και, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει «τις συνέπειες του άγριου πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και πώς θα μετριαστεί ο αποσταθεροποιητικός του αντίκτυπος στον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και στην αγορά των πρώτων υλών».

Η Ινδία, που έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμμετάσχει στις ψηφοφορίες που καταδικάζουν τη Μόσχα στον ΟΗΕ, έχει δηλώσει «βαθιά ταραγμένη» από τις «δολοφονίες» αμάχων στην Μπούτσα. Παράλληλα όμως χαρακτηρίζει τη Μόσχα «βασικό πυλώνα» της ινδικής εξωτερικής πολιτικής λόγω της «στρατηγικής συνεργασίας» των δύο χωρών.

Εκρήξεις, σειρήνες και απειλές Καντίροφ

Στο μεταξύ, μια σειρά ισχυρών εκρήξεων ακούστηκαν στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας και στο Μικολάιβ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης, την Κυριακή, πύραυλοι κατέστρεψαν το αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο, σύμφωνα με τον Βαλεντίν Ρεζνίτσενκο, κυβερνήτη της περιοχής Ντνιπροπετρόφσκ στα κεντρικά. Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ακούγονταν από το πρωί και σήμερα Δευτέρα σε πολλές πόλεις.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν το αρχηγείο του ουκρανικού τάγματος Ντνίπρο στην πόλη Ζβονέτσκι. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ταυτόχρονα, ο σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, που είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καύκασο, Ραμζάν Καντίροφ, διεμήνυσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι επίκειται επίθεση των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.

«Θα γίνει επίθεση (…) όχι μόνο στη Μαριούπολη, και σε άλλες τοποθεσίες, πόλεις και χωριά», είπε σε βίντεο που ανήρτησε στην πλατφόρμα Telegram. «Θα απελευθερώσουμε πρώτα εντελώς το Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ (…) και μετά θα πάρουμε το Κίεβο και όλες τις άλλες πόλεις» της Ουκρανίας, πρόσθεσε.

Ο Ραμζάν Καντίροφ έχει υπό τις διαταγές του μια ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη και έχει ανακοινώσει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Καταρρέει η οικονομία της Ουκρανίας

Πολύ σοβαρές είναι οι συνέπειες του πολέμου κυρίως για την ουκρανική οικονομία, αλλά και για τη ρωσική.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεψε ότι οι απώλειες για το ουκρανικό ΑΕΠ θα καταρρεύσει κατά 45% φέτος, καθώς οι μισές οικονομικές δραστηριότητες δεν πραγματοποιούνται, οι εξαγωγές σιτηρών διακόπτονται λόγω του ναυτικού αποκλεισμού από τη Ρωσία, αλλά και των καταστροφών στις υποδομές, που καθιστούν αδύνατη την οικονομική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς.

Όσον αφορά τη Ρωσία, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά τοι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 11,2% φέτος, κυρίως λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Και μήνυμα Ζελένσκι

Στην τακτική ομιλία του, όπως κάθε βράδυ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτίμησε ότι η εβδομάδα αυτή θα είναι σημαντική και τεταμένη. «Η Ρωσία θα φοβάται ακόμη περισσότερο. Θα φοβάται να χάσει. Θα φοβάται ότι η αλήθεια θα πρέπει να αναγνωριστεί», είπε προσθέτοντας ότι «τα ρωσικά στρατεύματα θα κινηθούν σε ακόμη μεγαλύτερες επιχειρήσεις στα ανατολικά του κράτους μας. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερους πυραύλους εναντίον μας, ακόμη περισσότερες αεροπορικές βόμβες. Αλλά προετοιμαζόμαστε για τις ενέργειές τους. Θα απαντήσουμε».

Ο Ζελένσκι είπε ότι επίσης έχει εμπιστοσύνη στις δικές του ένοπλες δυνάμεις, αλλά «δυστυχώς δεν έχω την πεποίθηση ότι θα λάβουμε όλα όσα χρειαζόμαστε» από τις ΗΠΑ. «Πρέπει να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία σαν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και τους δικούς τους ανθρώπους», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS.

efsyn.gr