Διπλωματικές εξελίξεις μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διπλωματικές εξελίξεις μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας / 6 View / 21/09/2020

Εβδομάδα διπλωματικών εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που ξεκινάει με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Η τακτική κίνηση της Άγκυρας να αποσύρει το «Oruc Reis» από την ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν είναι απίθανο να οδηγήσει στο «πάγωμα» των κυρώσεων που εμφανιζόταν έτοιμη να επιβάλει η ΕΕ όμως, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει πως το σεισμογραφικό σκάφος «Yavuz» συνεχίζει -τουλάχιστον ως τις 12 Οκτωβρίου- τις έρευνές του νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου της Κύπρου.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει φοβική απέναντι στην Τουρκία και παρά το γεγονός πως ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» δεν δείχνει καμία στρατηγική και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει το θέμα την ίδια ώρα που το Βερολίνο προαλείφει το δρόμο για την επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Νίκος Δένδιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβουν μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. σε μια κρίσιμη συγκυρία που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και καλά προετοιμασμένες κινήσεις.

 

Στο Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, την κατάσταση στον Λίβανο και τη Λιβύη, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την Κίνα, τη Ρωσία κ.ά.

 

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμη το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το πακέτο ανάκαμψης, οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και ο συντονισμός των μέτρων που σχετίζονται με τον COVID-19 στην Ε.Ε.

 

Θυμίζουμε πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, εν όψει και της συνόδου κορυφής, έχει δηλώσει ότι επιθυμία της χώρας μας είναι «να υπάρξει προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων», την οποία έχει ζητήσει, με την υποσημείωση ότι «δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν επανέλθει στη λογική των παράνομων ενεργειών».

 

Η Λευκωσία επιμένει πάντως στις κυρώσεις χωρίς υποσημειώσεις καθώς βλέπει την τουρκική προκλητικότητα να μην τερματίζεται.

 

Την ίδια ώρα, το πρώτο της επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό πραγματοποιεί σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όπως η ίδια δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την επίσκεψη στην Κύπρο.Η παρούσα συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη λόγω της έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας και υπό αυτή την έννοια το ταξίδι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Λευκωσία θα έχει χαρακτήρα συντονισμού ενεργειών αλλά και επαναβεβαίωσης της ενότητας Ελλάδας και Κύπρου.

Efsyn.gr