Διογκούμενη λαϊκή δυσφορία για το Brexit

by/ 0 Comments / 42 View / 03/07/2016

Οι Βρετανοί πολίτες μετά το ξάφνιασμα του δημοψηφίσματος ανακτούν δυνάμεις και οργανώνονται ζητώντας παραμονή στην ΕΕ. Αντίθετα το ξεκαθάρισμα στα κόμματα αναμένεται να διαρκέσει.

Δέκα ημέρες έχουν περάσει από το βρετανικό δημοψήφισμα. Συντηρητικοί και Εργατικοί προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Την ίδια ώρα αναδεικνύεται και ένας σημαντικός παράγων: είναι ένα διογκούμενο κίνημα αντίστασης από τη βάση εναντίον την εξόδου από την ΕΕ.

Θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους

Η χθεσινή, αυθόρμητη, διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων βρετανών πολιτών υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, δρομολογεί την δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου πίεσης προς το Κοινοβούλιο, το μόνο συνταγματικά αρμόδιο να εγκρίνει ή να απορρίψει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, για την έναρξη διαπραγματεύσεων αποχώρησης από την ΕΕ. Διευκρινιστικά, το Δημοψήφισμα από μόνο του, δεν έχει νομική ισχύ και δεν είναι συνταγματικά δεσμευτικό

Οι οργανωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις διαδηλώσεις, όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και σε άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζοντας ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του Leave δηλώνουν μετανοιωμένοι και εξαπατημένοι από τα ψέματα και την παντελή έλλειψη σχεδίου εκ μέρους των προπαγανδιστών του Brexit. Την ίδια στιγμή, η επιλογή της ή του διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, παραπέμπει σε Σαιξπηρικό δράμα.

Αουτσάιντερ η Άντρια Λέντσαμ

Ενώ η Τερίζα Μει να έχει εξασφαλίσει την στήριξη πάνω από 100 βουλευτών και προηγείται, μακράν των πέντε συνυποψηφίων της, οι πολιτικοί σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον, προωθούν, σε αυτή τη φάση, την υποψηφιότητα της outsider ᾽Αντρια Λέντσαμ, προκειμένου να εξοβελίσουν από την κούρσα διαδοχής τον Μάικλ Γκόουβ, τέταρτο στην κατάταξη με μόλις 20 υποστηρικτές. Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από την Τρίτη που θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας.

Στην άλλη όχθη, στο Εργατικό Κόμμα, επικρατεί μια απολύτως σουρεαλιστική κατάσταση, με το στενό περιβάλλον του Τζέρεμι Κόρμπιν, να μην επιτρέπει στον εκλεγμένο Αντιπρόεδρο Τόμ Γουότσον κατ ιδίαν συνάντηση μαζί του. Συμβουλος του Κόρμπιν είπε, ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα ηλικιωμένο 70 ετών να αποφασίσει μόνος του» αποδίδοντας την ανταρσία 172 βουλευτών που ζητούν την παραίτηση του Κόρμπιν, σε σχέδιο των Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle