Διερευνητικές με φόντο τις προκλήσεις

by/ 0 Comments / 1 View / 21/02/2022

Σε δοκιμασία αναμένεται να βάλει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών η Αγκυρα στον νέο γύρο που πρόκειται να γίνει αύριο στην Αθήνα, εάν επιλέξει να εγείρει θέμα κυριαρχίας για τα νησιά του Αιγαίου. Η διαδικασία είναι μεν ανεπίσημη, ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει από την επανέναρξή τους να προσδίδει στις επαφές χαρακτήρα πολιτικών διαβουλεύσεων, παρά το γεγονός ότι διεξάγονται αυστηρά σε υπηρεσιακό-διπλωματικό επίπεδο και δεν έχουν σχέση με διαπραγμάτευση.

Η συνάντηση των διπλωματικών αντιπροσωπειών για τον 64ο γύρο είχε συμφωνηθεί πριν από το νέο ντελίριο διεκδικήσεων από την τουρκική ηγεσία, στην αρχή από τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας TRT και στη συνέχεια από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν με δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους που τον είχαν συνοδεύσει στην επίσκεψη στα ΗΕΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος μάλιστα είχε αναφέρει ότι θα συνεχίσει να κρατάει ανοιχτό το αμφιλεγόμενο, όπως το αποκάλεσε, ζήτημα στην ατζέντα. Τέτοιο ζήτημα η Ελλάδα δεν μπορεί να το συμπεριλάβει σε καμία ατζέντα και έγινε σαφές από τις δηλώσεις του Ν. Δένδια αλλά και το διάβημα διαμαρτυρίας προς τον επιτετραμμένο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σήμερα, πριν από τις διερευνητικές, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αντιπροσωπείας Σ. Ονάλ θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία κ. Φραγκογιάννη για τη λεγόμενη θετική ατζέντα στα θέματα χαμηλής πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.

Τον παροξυσμό επιθετικών δηλώσεων από την πλευρά της Αγκυρας έθεσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κ. Χάρις, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, η πορεία των πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόθεσή του να θέσει για ψήφιση στην Βουλή τις επόμενες εβδομάδες τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας το Σάββατο διαδικτυακά σε συνέδριο για το μέλλον της Ε.Ε. στη Λευκωσία, επισήμανε εκ νέου τη βασική αρχή για τη διεξαγωγή διαλόγου με την Τουρκία, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. «Η Τουρκία προωθεί μια τελείως διαφορετική αποκλίνουσα ατζέντα, μια νεο-οθωμανική ατζέντα. Προσπαθεί να μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε μια ζώνη επιρροής» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, με αυτές τις ενέργειες, η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξιών και η ενταξιακή της διαδικασία, την οποία η Ελλάδα με γενναιότητα υποστήριξε, έχει ουσιαστικά τελματώσει».

Στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου έχει προσκληθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντ. Κουλέμπα. Πέραν της ουκρανικής κρίσης, στο Συμβούλιο θα τεθούν και άλλα θέματα γύρω από την ασφάλεια της Ε.Ε. και τις τουρκικές προκλήσεις, όπως επίσης και οι εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

efsyn.gr