Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Υπερβολικά αργή και λίγη η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

by/ 0 Comments / 0 View / 13/10/2021

Ηχηρό «καμπανάκι» για την κλιματική αλλαγή από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) που προειδοποιεί  ότι τα σχέδια για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως θα υποχωρήσουν κατά 60% από το στόχο για μηδενική εκπομπή έως το 2050 και καλεί τους ηγέτες των χωρών να στείλουν ένα «αδιαμφισβήτητο μήνυμα» με συγκεκριμένα σχέδια πολιτικής στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής για το κλίμα (Cop26)

Ειδικότερα, ο IEA προβλέπει ότι οι εκπομπές άνθρακα θα μειωθούν μόλις κατά 40% μέχρι τα μέσα του αιώνα, ακόμα και εάν οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα σημειώνοντας ότι η διαφορά ανάμεσα στα τρέχοντα σχέδια και σε ό,τι είναι απαραίτητο να αλλάξει για την επίτευξη του μηδενικού στόχου, απαιτεί έως και 4 τρισ. επενδύσεων την επόμενη δεκαετία. Ο IEA εκτιμά πως ότι το 70% των 4 τρισ. δολαρίων θα πρέπει να εισρεύσει σε αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, δηλώνει στον Guardian ότι οι μεγάλες οικονομίες, που επιχειρούν να συνέλθουν από την κρίση του νέου κορονοϊού, 19 χάνουν ήδη την ευκαιρία να οδηγήσουν τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια.

«Είμαστε μάρτυρες μιας μη βιώσιμης ανάκαμψης από την πανδημία», είπε επισημαίνοντας τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης που δείχνει ότι η χρήση άνθρακα αυξάνεται έντονα, συμβάλλοντας στη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών CO2 στην ιστορία.

Ο Μπιρόλ ζήτησε κυρίως από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να αναλάβουν αυστηρότερες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και να λάβουν μέτρα για να «ξεκλειδώσουν» τη ροή του χρήματος στις αναδυόμενες οικονομίες, ασκώντας πίεση σε ιδιώτες επενδυτές.

«Θα ήθελα να δω παγκόσμιους ηγέτες… να έρθουν μαζί και να δώσουν ένα πολιτικό μήνυμα στον κόσμο ότι είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια… [Θα πρέπει να πουν] είμαστε αποφασισμένοι, εάν επενδύσετε σε παλιές πηγές ενέργειας, βρώμικες πηγές ενέργειας, κινδυνεύετε να χάσετε τα χρήματά σας» σχολίασε αναφερόμενος στην Cop26, που θα γίνει σε δύο εβδομάδες στη Γλασκώβη.

Στην έκθεση διαπιστώνεται πως «η μετάβαση είναι υπερβολικά αργή» για να ανταποκριθεί στην ζήτηση και πως το σημερινό γενικό έλλειμμα σε επενδύσεις επηρεάζει όχι μόνον το κλίμα, αλλά και τις τιμές και τον εφοδιασμό, κάτι το οποίο υπόσχεται «αναστάτωση» για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, όπως αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος με τις εντάσεις μετά την πανδημία όσον αφορά την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, μια «μνέα οικονομία αναδύεται» με μπαταρίες, υδρογόνο, ηλεκτρικά οχήματα, αλλά η πρόοδος εμποδίζεται από «την αντίσταση της υφιστάμενης κατάστασης και την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα»: πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας εξακολουθούν να αποτελούν το 80% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται, προκαλώντας τα τρία τέταρτα της απορύθμισης του κλίματος.

«Δεν επενδύουμε αρκετά για να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές ανάγκες και αυτές οι αβεβαιότητες μάς προετοιμάζουν για μια ασταθή περίοδο. Ο τρόπος να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι σαφής: μαζικές και γρήγορες επενδύσεις στις πηγές καθαρής ενέργειας» για να εξασφαλίσουμε την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη κάλυψη των αναγκών επέμεινε ο Μπίρολ.

Αν δεν γίνει αυτό «ο κίνδυνος μιας ρευστής κατάστασης που θα είναι αποσταθεροποιητική δεν μπορεί παρά να αυξηθεί με τον χρόνο», προστίθεται στην έκθεση, η οποία εμμένει στην σημασία μιας μετάβασης προσιτής για όλους τους πολίτες.

Παράλληλα, ο Μπιρόλ αναγνώρισε ότι μπορεί να χρειαστούν «προσωρινά μέτρα» για τη διάσωση των προβληματικών βιομηχανιών, εφόσον αυτό δεν θα λειτουργούσε σε βάρος της μετάβασης της καθαρής ενέργειας. Ωστόσο, καταδίκασε ως «ανακριβείς και παραπλανητικούς» τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι η κρίση των τιμών της ενέργειας προκλήθηκε εν μέρει από τις προσπάθειες για την πράσινη μετάβαση.

Σημειώνεται ότι παρά παρά τις προειδοποιήσεις για ανεπαρκή πρόοδο, ο οργανισμός, που δημιουργήθηκε από μεγάλες οικονομίες μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, εξηγεί πως πολλές από τις επιπλέον επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη του μηδενικού στόχου θα μπορούσαν να γίνουν σχετικά εύκολα.

efsyn.gr