Διεθνής Αμνηστία / Το Ισραήλ εφαρμόζει άπαρτχαϊντ εις βάρος των Παλαιστινίων, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

by/ 0 Comments / 1 View / 01/02/2022

Ηκαθημερινή και επί δεκαετίες καταπίεση των Παλαιστινίων από τις αρχές του Ισραήλ, οι διακρίσεις, η αφαίρεση περιουσιών, η καταστολή των αντιδράσεων, οι δολοφονίες και οι τραυματισμοί, είναι μέρος του συστήματος στο Ισραήλ. Είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί ώστε να δίνει προνόμια στους Εβραίους Ισραηλινούς εις βάρος των Παλαιστινίων, λέει η Διεθνής Αμνηστία στη νέα, σκληρότατη έκθεσή της για το Ισραήλ. Και τονίζει ευθέως: «Αυτό είναι Άπαρτχάιντ» (δείτε την πλήρη έκθεση στα αγγλικά στο συνδεδεμένο αρχείο).

Το Ισραήλ εφαρμόζει ένα σύστημα καταπίεσης και κυριαρχίας επί των Παλαιστινίων σε όλες τις εκτάσεις που ελέγχει: Στην νόμιμη Επικράτειά του και στις Κατεχόμενες περιοχές, καθώς και εις βάρος των Παλαιστινίων προσφύγων, με σκοπό να ευνοήσει τους Εβραίους Ισραηλινούς. Αυτό συνιστά Άπαρτχαϊντ όπως ορίζεται και απαγορεύεται από την διεθνή νομοθεσία, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Σύνοδο του ΟΗΕ το 1973, το Άπαρτχαϊντ ορίζεται ως εξής: «Το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του Άπαρτχάιντ υφίσταται όταν συγκεκριμένες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται με τον “σκοπό της εδραίωσης και διατήρησης” ένός συστήματος “κυριαρχίας μιας φυλετικής ομάδας” … επί [άλλης] και της συστηματικής καταπίεσής της».

Οι νόμοι, οι πολιτικές και οι πρακτικές που σκοπεύουν να διατηρήσουν ένα σκληρό σύστημα ελέγχου επί των Παλαιστινίων, τους έχουν αφήσει κατακερματισμένους γεωγραφικά και πολιτικά, συχνά σε συνθήκες φτώχειας και σε μία πάγια κατάσταση φόβου και ανασφάλειας, τονίσει η Διεθνής Αμνηστία.

Παρότι διεθνώς κράτη, οργανισμοί και κινήσεις πολιτών απορρίπτουν το Άπαρτχάιντ, φαίνεται να το «δέχονται» όταν επιβάλλεται επί των Παλαιστινίων. Κυβερνήσεις με την ευθύνη και την ικανότητα να κάνουν κάτι, έχουν αρνηθεί να αναλάβουν οποιαδήποτε ουσιαστική δράση. αντίθετα, «κρύβονται» πίσω από θνησιγενείς ειρηνευτικές διαδικασίες, εις βάρος της λογοδοσίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα που διαπράτονται. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ να βάλει τέλος στο στο έγκλημα του Άπαρτχαϊντ, διαλύοντας τις πολιτικές κατακερματισμού, διαχωρισμού, διακρίσεων και στέρησης που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή εις βάρος του πληθυσμού των Παλαιστινίων.

avgi.gr