Διαμαρτυρία στην Ιταλία / Όχι στην ομερτά της Ευρώπης

by/ 0 Comments / 3 View / 16/07/2021

Διαμαρτυρία δεκάδων οργανώσεων έξω από την ιταλική Βουλή για την ανανέωση της χρηματοδότησης των συμμοριών που αποκαλούνται Ακτοφυλακή της Λιβύης

Με τα μάτια δεμένα για να καταγγείλουν τη σιωπή – ομερτά της Ιταλίας και της Ευρώπης οι εκπρόσωποι δεκάδων οργανώσεων διαμαρτυρήθηκαν έξω από την ιταλική Βουλή για την ανανέωση της χρηματοδότησης των συμμοριών που αποκαλούνται Ακτοφυλακή της Λιβύης, ενώ την ίδια στιγμή η Διεθνής Αμνηστία έφερνε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια τη σεξουαλική βία, τους βιασμούς και τα βασανιστήρια που υφίστανται οι μετανάστριες, αλλά και οι άντρες και τα παιδιά που κρατούνται στα κολαστήρια της Λιβύης. Η διεθνής ΜΚΟ κατάγγειλε, σε έκθεσή της, ότι οι μετανάστριες που κρατούνται στα κολαστήρια της Λιβύης, στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, υφίστανται φρικτή σεξουαλική βία στα χέρια των φρουρών, όπως το να αναγκάζονται να ανταλλάζουν το σεξ για καθαρό νερό, τρόφιμα και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, διευκρινίζοντας επίσης ότι, με βάση τις πρόσφατες συμφωνίες, τα κολαστήρια αυτά πέρασαν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών της νέας κυβέρνησης, που ανέλαβε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για τους βιασμούς γυναικών και τα βασανιστήρια που υφίστανται, τα οποία έχουν καταγγείλει επανειλημμένα οι ΜΚΟ που πραγματοποιούν διασώσεις στη θάλασσα και αναγνωρίζουν τα σημάδια των βασανιστηρίων στα σώματα των γυναικών. Τόσο οι ΜΚΟ αυτές όσο και πολλές καθολικές οργανώσεις, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχουν ζητήσει επανειλημμένα το κλείσιμο όλων αυτών των κολαστηρίων που διαχειρίζονται οι πολιτοφυλακές και οι μαφίες της Λιβύης με τη χρηματοδότηση της Ιταλίας και των ευρωπαϊκών αρχών.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο ετοιμαζόταν χθες το απόγευμα να ανανεώσει για ένα ακόμη έτος τη χρηματοδότηση της Ακτοφυλακής της Λιβύης, τις τρεις δηλαδή συμμορίες που εκβιαστικά χρηματοδοτούνται από την Ιταλία και την Ε.Ε. για να μην επιτρέπουν τις μεταναστευτικές ροές στη θάλασσα, οδηγώντας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία όσους σταματούν στις ακτές της Λιβύης ή στην αιγιαλίτιδα ζώνη της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε, το τελευταίο διάστημα, ότι η εκπαίδευση της Ακτοφυλακής της Λιβύης αποτελεί τμήμα της «Αποστολής Ειρήνη» της Ε.Ε., που δρομολογήθηκε στις 31 Μαρτίου του 2020, αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ εξαιτίας της άρνησης της ίδιας της Ακτοφυλακής της Λιβύης, γιατί η Τουρκία από τον Οκτώβριο του 2019 κατάφερε να υπερκεράσει την Ε.Ε. και να αναλάβει την εκπαίδευση της Ακτοφυλακής της Λιβύης, με αποτέλεσμα Τούρκοι αξιωματικοί να εκπαιδεύουν τις συμμορίες της, που μεταξύ των άλλων έχουν εφοδιαστεί με ιταλικά σκάφη και εξοπλισμό, ενώ από το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τρίπολης και της Ρώμης έχουν δημοσιοποιηθεί μόνο οκτώ άρθρα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η Ακτοφυλακή της Λιβύης το πρώτο εξάμηνο του έτους απέτρεψε την άφιξη 15.000 μεταναστών στην Ευρώπη, κυρίως προς τη Σικελία. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 6.100 άτομα μεταφέρθηκαν στα κολαστήρια κράτησης μεταναστών το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Avgi.gr