Διαλύθηκε η Βουλή στο Ισραήλ, σε νέα πολιτική δίνη η χώρα

by/ 0 Comments / 9 View / 24/12/2020

Για την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια ετοιμάζεται το Ισραήλ. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης διαλύθηκε η Κνέσετ (η ισραηλινή Βουλή), καθώς έληξε η προθεσμία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, με την ημέρα της νέας προσφυγής στις κάλπες να έχει οριστεί για τις 23 Μαρτίου του 2021.

Προηγήθηκαν πολύωρες και σκληρές διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης –του Λικούντ, του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του κόμματος Μπλε και Λευκό του υπουργού Αμύνης στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντς–, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συμφωνία.

Ο Νετανιάχου, μιλώντας λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, δήλωσε ότι «δεν ήθελε» να πάει στις εκλογές, καθώς και ότι τώρα το κόμμα του θα επιτύχει μια «μεγάλη νίκη».

Σημειώνεται ότι 49 από τα 120 μέλη της Κνέσετ καταψήφισαν, τη Δευτέρα, την πρόταση νόμου που προέβλεπε να παραταθεί η προθεσμία για την έγκριση του προϋπολογισμού κατά μία εβδομάδα. Αντίθετα, 47 τάχθηκαν υπέρ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του σώματος είτε απείχαν, είτε απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Η συμφωνία συνεργασίας που είχαν συνάψει τα δύο κόμματα όριζε πως η κυβέρνηση έπρεπε να καταρτίσει διετή προϋπολογισμό, για το 2020 και το 2021. Ο Νετανιάχου όμως πήρε πίσω τη δέσμευσή του και αξίωσε να εγκριθεί προϋπολογισμός μόνο για το τρέχον έτος, επικαλούμενος την πανδημία του νέου κορονοϊού. Επικριτές του δεξιού πρωθυπουργού βλέπουν στην αλλαγή στάσης του Νετανιάχου μια προσπάθεια να αποτρέψει τον Γκαντς να φτάσει στον πρωθυπουργικό θώκο τον φθινόπωρο του 2021, κάτι που καθορίζεται από τη συμφωνία των δύο παρατάξεων.

Efsyn.gr