Διαδοχικές συσκέψεις στην Κύπρο μετά τις νέες τούρκικες προκλήσεις

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαδοχικές συσκέψεις στην Κύπρο μετά τις νέες τούρκικες προκλήσεις / 0 View / 04/10/2019

Οι κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου, έχουν θέσει σε συναγερμό τις Αρχές στην Κύπρο που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα. To «Γιαβούζ» βάζει πλώρη για νέα γεώτρηση εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) προκαλώντας την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας.

Η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει την επαπειλούμενη τουρκική γεώτρηση εντός του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7 της κυπριακή ΑΟΖ ως «εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο».

Η Κυπριακή Δημοκρατία στην ανακοίνωση καλεί εκ νέου την Τουρκία να «τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» και δηλώνει «αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράτυπη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει προ ημερών ότι «τις επόμενες μέρες το Γιαβούζ θα ξεκινήσει τη γεώτρηση του στο νέο σημείο» με την Άγκυρα να προχωρά σε παράτυπη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής εντός του νόμιμα οριοθετημένου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό να πραγματοποιήσει τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητές του το Γιαβούζ.

Σύμφωνα με την οδηγία μέσω του συστήματος Navtex, που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει την περιοχή από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για το τεμάχιο που έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία των εταιριών TOTAL και ENI.

Πλάνο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας
Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ έθεσε σε πλήρη κινητοποίηση το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς επίσης κι όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, από το βράδυ της Τετάρτης (2/10) έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις στο ΥΠΕΞ, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και υπουργών, με στόχο την εφαρμογή πλάνου αντιμετώπισης της άνευ προηγουμένου τουρκικής παραβίασης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, η Λευκωσία:

Βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα

Έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και συνεννοήσεις με Παρίσι και Ρώμη

Επικοινώνησε με τις εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ για τις εξελίξεις

Εξέδωσε ΝAVTEX χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ενέργειες του Γιαβούζ

Αναμένεται η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσίες ή υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του Γιαβούζ

Αναμένει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε., όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου.

Κυβερνητικές πηγές ενημερώνουν ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά.

Navtex
Η Κυπριακή Δημοκρατία σε απάντηση της τουρκικής Navtex με την οποία δεσμεύονται περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» εξέδωσε Navtex που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης που αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, σε δεύτερη Navtex αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

⇒ Μια ακόμη Navtex στα δυτικά της Κύπρου εξέδωσε η Τουρκία στο λεγόμενο τριεθνές (Ελλάδα- Τουρκία – Αίγυπτος). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στην αγγλική της έκδοση η Navtex κάνει λόγο για άσκηση με πυρά του Ρωσικού ναυτικού.