Διαδηλώσεων συνέχεια στο Ιράν που ζητούν παραίτηση Χαμενεΐ

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαδηλώσεων συνέχεια στο Ιράν που ζητούν παραίτηση Χαμενεΐ / 8 View / 13/01/2020

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν σήμερα (Κυριακή) οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ιράν με αφορμή την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing από τον στρατό της χώρας, αυξάνοντας την πίεση προς προς την τοπική ηγεσία και τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι διαδηλώσεις αυτές μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια των Ιρανών, από το εξωτερικό, στο εσωτερικό της χώρας. Χαρακτηριστικό ήταν το σύνθημα που φώναξε ομάδα διαδηλωτών έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης: «Ψεύδονται ότι ο εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός μας είναι εδώ ακριβώς».

 

Εκτός από την πρωτεύουσα, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Κάτοικοι της Τεχεράνης δήλωσαν στο Reuters ότι στους δρόμους της πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί αστυνομικοί, καθώς αυξάνεται η λαϊκή οργή έπειτα από τις αλλεπάλληλες αρνήσεις της Τεχεράνης ότι δεν ευθυνόταν για την κατάρριψη του αεροσκάφους που προηγήθηκαν της παραδοχής της και ενώ ο Καναδάς και οι ΗΠΑ επέμεναν ότι το αεροσκάφος είχε καταρριφθεί από πύραυλο.

Χθες (Σάββατο) η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα, με πολλούς από αυτούς να φωνάζουν «Θάνατος στον δικτάτορα», αναφερόμενοι στον Χαμενεΐ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε ότι κατέρριψε από λάθος το ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τεχεράνη φοβόταν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.