Διάλογο θέλουν οι Ρώσοι για την αποκλιμάκωση της έντασης

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διάλογο θέλουν οι Ρώσοι για την αποκλιμάκωση της έντασης / 2 View / 08/09/2020

Την ετοιμότητα της Ρωσίας να συμβάλλει στον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και «όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ρεαλιστικού διαλόγου που θα βασίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα και θα στοχεύει στην αναζήτηση δίκαιων, βασισμένων στο διεθνές δίκαιο αποφάσεων», ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο τετ α τετ που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο έμπειρος Ρώσος αξιωματούχος έβαλε στο «παιχνίδι» και άλλους «περιφερειακούς παίκτες» στην κρίση που έχει προκύψει κατονομάζοντας τις ΗΠΑ ως μέρος του προβλήματος καθώς «προσπαθούν να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις».

Θερμές ευχαριστίες Αναστασιάδη

Ο Κύπριος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως η επίσκεψή του στην Κύπρο «εν μέσω έκνομων ενεργειών από την Τουρκία, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και σε μια γενικότερα κρίσιμη περίοδο, δεν είναι παρά η επαναβεβαίωση της πίστης στις διαχρονικές αρχές όπως αυτές περιγράφονται στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και θέλησε να ευχαριστήσει θερμά, τόσο τον φιλοξενούμενό του όσο και τη Ρωσία που διαχρονικά υπήρξαν «υπερασπιστές της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» αλλά και υποστηρικτές «στις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού».

Ο Νίκος Αναστασιάδης τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ τον Ρώσο ΥΠΕΞ για την συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών κάνοντας αναφορά στα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρώσος αξιωματούχος ευχαρίστησε τον Κύπριο Πρόεδρο για το υψηλό αυτό κρατικό παράσημο, λέγοντας ότι «αποτελεί σύμβολο αναγνώρισης του ρόλου της ρωσικής διπλωματίας για προώθηση ολόκληρου του φάσματος των κυπρορωσικών σχέσεων».

► Ο Λαβρόφ πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ λίγο νωρίτερα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη

efsyn.gr