Δεν τα βρήκαν Τζόνσον – Κόρμπιν στο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δεν τα βρήκαν Τζόνσον – Κόρμπιν στο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση / 13 View / 24/10/2019

Χάσμα μεταξύ του συντηρητικού και του εργατικού κόμματος διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν στο Ουέστμινστερ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέρεμι Κόρμπιν παρουσία συμβούλων τους, με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε ένα χρονοδιάγραμμα με το οποίο να προχωρήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Συμφωνία Αποχώρησης.

Εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος δήλωσε πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν «επανέλαβε την προσφορά του Εργατικού κόμματος στον πρωθυπουργό να συμφωνήσουν σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα συζήτησης, ελέγχου και αλλαγών στο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης και επανέλαβε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν τη διεξαγωγή γενικών εκλογών όταν απομακρυνθεί η απειλή μίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία».

Ωστόσο, πηγές από την πλευρά της κυβέρνησης κατακεραυνώνουν την πολιτική Κόρμπιν ισχυριζόμενες πως προσδοκά «περισσότερες καθυστερήσεις» και σε ένα νέα «δημοψηφίσματα».

Σε πρωινή του συνέντευξη, ο σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης Ρίτσαρντ Μπέργκον δήλωσε ότι για το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης θα χρειαζόταν συζήτηση «μίας ή δύο εβδομάδων» και όχι μηνών. «Δεν πιστεύω ότι απαιτούνται τρεις μήνες για να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Θα έλεγα ότι είναι ζήτημα εβδομάδων, αλλά δεν εξαρτάται από μένα να το αποφασίσω. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που είχε δρομολογηθεί (ο κοινοβουλευτικός χρόνος) δεν ήταν αρκετό» είπε σε δηλώσεις του στο BBC.

Πιθανότερο σενάριο οι εκλογές

Πλέον, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη διαρροή από την Ντάουνινγκ Στριτ, μοναδικός δρόμος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η προσφυγή του Μπόρις Τζόνσον στις κάλπες, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εάν οι Βρυξέλλες δεχθούν νέα αναβολή ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προσφύγει στις κάλπες, καθώς κυβερνητική εκτίμηση είναι πως το Κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο και δεν υπάρχει άλλος τρόπος για άρση αδιεξόδου.

Βασική προϋπόθεση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει για νέα τρίμηνη αναβολή (έως τον Ιανουάριο).

Χθες το βράδυ ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι θα προτείνει στους 27 της Ε.Ε. να αποδεχθούν την τρίμηνη παράταση στο Brexit.

Η Γαλλία, πάντως, μέσω της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δεν φαίνεται να συμφωνεί πλήρως με τις προτάσεις Τουσκ, καθώς προκρίνει μόνο μια «τεχνική» αναβολή για λίγες ημέρες.