Δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση ο Νετανιάχου

by/ 0 Comments / 1 View / 05/05/2021

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η διορία που είχε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στον πρόεδρο της χώρας. Έτσι, παρατείνεται το χωρίς προηγούμενο πολιτικό αδιέξοδο που έχει οδηγήσει τους Ισραηλινούς στις κάλπες τέσσερις φορές μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια.

 

Με βάση τον νόμο, ο πρόεδρος Ρίβλιν έχει τώρα τρεις ημέρες προθεσμία για να αποφασίσει, εάν θα παραδώσει την εντολή στον πρόεδρο του κεντρώου κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), Γιαΐρ Λαπίντ ή στον επικεφαλής της Yamina, ενός κόμματος-όσμωση των πιο ακραίων παρατάξεων του Ισραήλ, με επικεφαλής τον ακροδεξιό Ναφτάλι Μπένετ ή τέλος, να δώσει μια ευκαιρία στην Κνεσέτ, μήπως βρεθούν 61 πρόθυμοι βουλευτές (δηλαδή η πλειοψηφία στου σώματος) οι οποίοι να μπορέσουν να συμφωνήσουν στη στήριξη κοινού υποψηφίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz, εκτός κι εάν συμβούν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα παζάρια μεταξύ των κομμάτων, ο Ρίβλιν προβλέπεται να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Λαπίντ, που έχει την υποστήριξη 45 βουλευτών και τώρα φαίνεται ο υποψήφιος με τις περισσότερες πιθανότητες.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα τον Μπένετ – τον πρώην σύμμαχο και νυν αντίπαλο του Νετανιάχου – ο οποίος ελέγχει μεν επτά έδρες στην Κνεσέτ, αλλά έχει εξελιχθεί σε άνθρωπο-κλειδί των εξελίξεων, αφού διαθέτει αυτές τις ψήφους που χρειάζεται πάση θυσία ο Νετανιάχου για να παραμείνει στο αξίωμα.

Τώρα οι πληροφορίες λένε ότι και ο Γιαϊρ Λαπίντ είναι έτοιμος να μοιραστεί κυλιόμενα την πρωθυπουργία με τον ακροδεξιό Μπένετ, αν και ακόμα οι δυο τους δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένη συμφωνία. Έτσι, δεν αποκλείεται, εάν ο Λαπίντ πάρει την εντολή, γράφει η Haaretz, να αναλάβει πρώτος την πρωθυπουργία ο Μπένετ.

Όσο για τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος «Μπλε Λευκό» και πρώην κυβερνητικό εταίρο του Νετανιάχου, κάλεσε τους αντιπάλους του απερχόμενου πρωθυπουργού να στηρίξουν τον Λαπίντ. «Οι Ισραηλινοί έχουν δεχθεί το ένα πλήγμα μετά το άλλο, την πανδημία, την ανεργία, τη βρώμικη πολιτική, την απώλεια της πίστης στις ηγεσίες, την βαθιά πόλωση», αναφέρει στη δήλωση του. «Μπορούμε να βρούμε τη λύση μέσα σε λίγες ώρες. Είναι καθήκον μας να σχηματίσουμε κυβέρνηση το συντομότερο για το καλό του Ισραήλ και των πολιτών του».

Θολό το μέλλον για τον Νετανιάχου

Επιδιώκοντας να παραμείνει στο αξίωμα τουλάχιστον όσο διαρκεί η δίκη του για διαφθορά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίζεται τις τελευταίες εβδομάδες να είναι σε μεγάλη απόγνωση, φλερτάροντας με πιθανούς συμμάχους τη μια ημέρα και εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον τους την επόμενη. Κατηγορείται για απάτη, δωροδοκία και κατάχρηση εμπιστοσύνης για μια σειρά σκανδάλων και με τη δίκη να βρίσκεται στη φάση των καταθέσεων μαρτύρων, χρησιμοποίησε το αξίωμα του για να επιτεθεί στους εισαγγελείς και προσπάθησε να πετύχει ασυλία.

Έχει δεχθεί και μια σειρά από ήττες στη Κνεσέτ, όπως για παράδειγμα πρόσφατα, όταν απέτυχε να ψηφιστεί πρόταση για απευθείας εκλογή πρωθυπουργού.

Ωστόσο, παρά την ευάλωτη θέση που βρίσκεται, παραμένει ασαφές εάν οι αντίπαλοί του θα καταφέρουν να σχηματίσουν εναλλακτική κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα κομμάτων που έχουν λίγα κοινά σημεία, πέρα από την εχθρότητά τους εναντίον του. Επομένως, αυτό που θα προσπαθήσει να πετύχει ο Νετανιάχου τις επόμενες εβδομάδες, είναι να εμποδίσει την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στο αντίπαλο στρατόπεδο. Εάν τα καταφέρει, θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Πράγμα που σημαίνει αφενός ότι θα κερδίσει μερικούς μήνες για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του στα δικαστήρια από θέση ισχύος και αφετέρου θα έχει άλλη μια ευκαιρία να κερδίσει νέα θητεία στις κάλπες, που θα συνοδεύεται βεβαίως από ασυλία.

Efsyn.gr