Δανία: Κατακραυγή για τον αντιπροσφυγικό νόμο ακροδεξιάς κοπής

by/ 0 Comments / 1 View / 04/06/2021

Με την πρόθυμη υποστήριξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση μειοψηφίας των σοσιαλδημοκρατών υπό τη Μέτε Φρέντρικσεν ψήφισε χθες νόμο ακροδεξιάς κοπής, με τον οποίο η Δανία γίνεται πρακτικά η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που… τερματίζει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- το δικαίωμα αναζήτησης διεθνούς προστασίας στο έδαφός της, σκοπεύοντας να στέλνει πακέτο τους πρόσφυγες σε τρίτες χώρες.

Όπως ήταν αναμενόμενο το νομοσχέδιο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να εκφράσει την έντονη αντίθεσή της.

Ο Φίλιπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι, αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο αυτό, θα οδηγήσει στην αναγκαστική μεταφορά αιτούντων άσυλο και στην παραίτηση από την υποχρέωση της Δανίας να προστατεύει τους ευάλωτους πρόσφυγες.

 

«Η UNHCR εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προσπάθειες να μετατεθούν εκτός χώρας ή να ανατεθούν σε άλλη χώρα ζητήματα παροχής ασύλου και οι διεθνείς υποχρεώσεις της (Δανίας)», τόνισε.

 

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σχολίασε ότι έχει «θεμελιώδεις ανησυχίες» για το νομοσχέδιο, το οποίο «εγείρει σοβαρά ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και (για) την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία».

 

«Δεν είναι δυνατή με βάση τους υφιστάμενους κανόνες της Ε.Ε. ή τις προτάσεις βάσει του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανταλμπερτ Γιανζ. «Η εξωτερική επεξεργασία αιτημάτων ασύλου εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και για την αποτελεσματική πρόσβαση στη [διεθνή] προστασία», πρόσθεσε η ίδια.

Efsyn.gr